In 2024 stijgende huizenprijzen en dalende hypotheekrente

In 2024 stijgende huizenprijzen en dalende hypotheekrente

Redactie Baaz

Volgens de nieuwste verwachtingen van ABN AMRO over de woningmarkt zal de gemiddelde woningprijs in 2024 gaan stijgen met 2,5%. De hypotheekrente zal in 2024 volgens ABN AMRO gaan dalen.

Hypotheekrente nu stabiel, maar zal dalen in 2024

ABN AMRO voorspelt dat de hypotheekrente in 2024 vanaf maart geleidelijk zal gaan dalen. In januari 2022 bedroeg de hypotheekrente nog 1,75% voor leningen met een looptijd van 10 jaar. Op dit moment is dat percentage gestegen naar meer dan 4%.

Gunstig energielabel steeds belangrijker bij aankoop huis

De gemiddelde huizenprijs staat nu 4,3% lager dan tijdens de piek in juli 2022. In de grote steden zijn de prijzen het meest gedaald. Woningen met een gunstiger energielabel zijn de afgelopen periode meer in trek gebleken. In tegenstelling tot huizen met een lager energielabel, zijn de prijzen van energiezuinige woningen stabieler gebleven. Dit komt doordat huizenkopers sinds de stijging van energieprijzen steeds meer aandacht besteden aan het energieverbruik bij de aankoop van een woning.

Gunstig energielabel zorgt voor een hogere maximale hypotheek

Ook voor volgend jaar verwacht Bram Vendel, Econoom van het Economisch Bureau van ABN AMRO dat de vraag naar energiezuinige huizen zal toenemen. Vanaf 2024 zal het energieverbruik van een woning meegenomen worden bij het berekenen van de maximale hypotheek. Dit betekent dat potentiële huizenkopers vanaf volgend jaar meer financiële ruimte hebben om een huis met een gunstig energielabel te kopen.

Betaalbaarheid van woningen blijft zorgwekkend

Desondanks blijft de betaalbaarheid van woningen een zorgwekkende kwestie. Momenteel besteden woningkopers gemiddeld 24% van hun netto inkomen aan woonlasten. Dit is aanzienlijk meer dan de 14% tussen 2015 en 2021. Een huis kopen is nu bijna twee keer zo kostbaar als enkele jaren geleden.

Meer overbieders door positiever sentiment

Consumenten hebben een positievere kijk op de huidige huizenprijzen. Dit optimisme is vooral te danken aan stijgende lonen en gunstige ontwikkelingen in de hypotheekrente en huizenprijzen, die gunstiger zijn uitgevallen dan aanvankelijk werd gedacht.

Deze gunstige vooruitzichten hebben een positief effect op de huizenmarkt. Momenteel is het aanbod van woningen kleiner dan een halfjaar geleden, en de gemiddelde tijd die het duurt om een woning te verkopen, neemt af. Bezichtigingen zijn drukker bezocht en steeds meer potentiële kopers tonen interesse in het kopen van een huis. Het percentage woningaankopen waarbij wordt overboden bedraagt nu 42%, terwijl dit percentage in december 2022 nog slechts 10% was.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie