Imation ziet nog altijd leven in tapestreamer

Redactie Baaz
Imation is er in geslaagd de capaciteit van LTO-4 tapes te verdubbelen. Tape, wat was dat ook alweer?

In de beleveniswereld van BaaZ.nl vallen tapestreamers in dezelfde categorie als floppy-disks: technologie van vroeger. Dat zien ze bij Imation anders, kunnen we opmaken uit hun persbericht. De R&D afdeling van Imation is het gelukt om 1,6 terabyte op een gangbare 'LTO-4' cassette op te slaan. Toegegeven, dat is een flink getal, maar zal de wereld nu weer massaal tapestreamers omarmen? Wij slaan deze innovatie in ieder geval over.


Originele persbericht:

Schiphol-Rijk, 12 februari 2008 - Imation, marktleider op het gebied van verwisselbare opslagmedia, toont een doorbraak in tapetechnologie op het gebied van schrijven en lezen bij hoge track density, wat wellicht een verdubbeling van de capaciteit van LTO-4 betekent.

De nieuwe multi-track technologie kan de opslagcapaciteit enorm verhogen. De technologie maakt 10.000 tracks per inch mogelijk, op gangbare magnetic particulate (MP) tapes die gemaakt worden van conventionele, low-cost materialen.

Wetenschapper en Imation-onderzoeker Denis Langlois is enthousiast over de nieuwe tapetechnologie, waarop verschillende patenten zijn aangevraagd. Hij wijst daarbij bijvoorbeeld op het amplitude-gebaseerde servo-pattern waarmee de aanliggende tracks op de tape worden geschreven, op de unieke, thin-film headtechnologie en de multi-layer magneto resistive (MR) array voor het lezen van gegevens.

De tapedensity van tapeopslagsystemen is de laatste 50 jaar 100.000 keer zo groot geworden, zegt onderzoeksdirecteur dr. Subodh Kulkami van Imation. Vr 1990 werd de toename met name veroorzaakt door verbeterde linear density. Vanaf 1990 is de verhoging van de track density mogelijk geweest door het volgen van de tracks door servomechanismen. Om backwards compatible te blijven, hebben tapeontwikkelaars het servoformaat en de channel spans door de jaren heen niet gewijzigd. Nu de tracks steeds dichter op elkaar komen te liggen, stelt dat steeds hogere eisen aan de ongevoeligheid van de drager voor omgevingsinvloeden. Imations huidige doorbraak op schrijf-leesgebied, rekt de grenzen van conventionele, en dus low-cost materialen verder op.

De nieuwe technologie biedt onder andere:

  • 10.000 tracks per inch op traditionele, low-cost substrates (PET en PEN), zonder hinder van omgevingsinvloeden.
  • Een merkeigen, Imation sandwich- reader, met gelaagde leeseenheden op minimale afstand van elkaar.
  • Een merkeigen, mixed-frequency redundant amplitude-gebaseerd servopatroon voor een tracking precision van 40 tot 50 nanometer.
  • Multichannel schrijven en lezen, met de mogelijkheid 1,6 terabyte op een gangbare LTO-4-cassette op te kunnen slaan, zo heeft Imation op basis van deze technologie laten zien.


Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie