iDIN QR: razendsnel identificeren met je smartphone

iDIN QR: razendsnel identificeren met je smartphone

Redactie Baaz
Via iDIN kunnen bedrijven hun klanten zich soepel en veilig online laten identificeren. Nu biedt Rabo Identity Services ook iDIN QR: identificatie met je eigen mobiele telefoon. Hoe werkt het?

Stel: een winkelier in een drankenhandel wil controleren of de klant aan de balie ook écht meerderjarig is. De klant pakt z’n smartphone, opent de Rabo Bankieren App en scant een QR-code. Hij geeft toestemming om zijn geboortedatum te delen met de winkelier en klaar is Kees. Zó eenvoudig werkt identificatie met iDIN QR via Rabo Identity Services.

Wat is iDIN?

Elke klant heeft bij de onboarding bij een bank een zorgvuldig onboardingproces doorlopen. Daarbij heeft hij zich geïdentificeerd en zijn er diverse gegevens vastgelegd, zoals geboortedatum en naw-gegevens. Zo kunnen banken aan de toezichthouder aantonen dat ze voldoen aan wet- en regelgeving. Eigenlijk is daardoor een waterdicht CRM-systeem met klantgegevens ontstaan, die ook goed bruikbaar is voor ondernemers die de identiteit van een klant willen vaststellen. Voor klanten is het aantrekkelijk dat ze geen langdurig identiteitstraject hoeven te doorlopen als ze bijvoorbeeld een nieuw internetabonnement willen afsluiten of een auto willen kopen. Bovendien vinden ze iDIN een vertrouwde manier van identificeren. 

Hoe werkt iDIN?

Met iDIN doorlopen mensen online een aantal stappen. Het is vergelijkbaar met een betaling via iDEAL, maar in dit geval wordt het gebruikt om zich te identificeren. Na afloop krijgen ze niet de vraag of ze een bedrag willen overmaken, maar of ze bepaalde persoonsgegevens willen delen met een andere partij. Identificatie verloopt daardoor snel en gemakkelijk.

Wat zijn de voordelen van iDIN QR?

Door iDIN QR kunnen nóg meer stappen in de identiteitscheck worden overgeslagen. Want in plaats van inloggen bij de eigen bank met bijvoorbeeld de Rabo Scanner, kan de klant op het beeldscherm gewoon een QR-code scannen met de smartphone. Dat verhoogt de conversie, omdat ook mensen die hun scanner niet bij de hand hebben gemakkelijk kunnen inloggen. Daarnaast maakt iDIN QR identificatie ook in de fysieke wereld mogelijk, zoals bij het eerdere voorbeeld van de drankenhandel. Of een postbode aan de voordeur, die kan controleren of degene die een pakketje aanpakt ook daadwerkelijk de begunstigde is. Met iDIN QR in Rabo Identity Services is een extra stap toegevoegd aan een snelle en soepele identificatie.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie