ICT-sector zet in op energiebesparing

Redactie Baaz
Nederlandse ICT-bedrijven willen (relatief) minder energie gaan verbruiken voor de opslag van gegevens.

De sector sluit daartoe vandaag in Den Haag een overeenkomst met Frank Heemskerk, staatssecretaris van Economische Zaken. Het doel van het plan is 30 procent minder energie te gebruiken in 2020. De servers en vooral de koeling van die servers 'vreten' energie. De 'besparing' gaat overigens waarschijnlijk niet om een netto vermindering van het energieverbruik. Heemskerk verwacht dat het energieverbruik van de sector tot 2020 zal verdubbelen. De ICT zou daarmee de CO2-uitstoot van de luchtvaart evenaren, zei hij maandag in het NOS-journaal.

Databerg blijft groeien
De besparingswens gaat om energiebesparing per server of per opgeslagen GigaByte. De 'databerg' zelf blijft flink doorgroeien, zodat er steeds meer servers nodig zijn of met een grotere capaciteit. Wel zullen de servers in de datacentra de komende jaren efficinter worden door de introductie van zuinige en toch vlotte processoren en ook schijfloze schijven (waarbij mechanische harde schijven zijn voor vervangen door soldid state memory).

Ook de virtualisatie van servers een nieuwe trend - is 'groen' van karakter. De software van meerdere verschillende serversystemen kan worden overgezet op een computer. De verschillende servers draaien dan in hun eigen virtuele server-omgeving. Dat scheelt ruimte, hardware en energie.

Het EZ-ministerie belooft groene datacentra te gaan gebruiken die minder milieubelastend zijn dan gewone.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie