Huizenmarkt: minder hypotheken voor starters

Jonas Bloemen
Het is bekend dat starters lastig een huis vinden op de huidige huizenmarkt. Het gegeven wordt bevestigd door de hypotheekcijfers van het eerste kwartaal in 2019.

LEES OOK: Huizenmarkt: ‘hoge huizenprijzen Amsterdam schuld van expats’

Tijdens dat kwartaal werden in Nederland 30.979 hypotheken aangevraagd door starters. Dat is zeven procent minder dan tijdens dezelfde periode in 2018. Toen was het aantal aanvragen met twee procent gestegen in vergelijking met 2017. Dat terwijl het jaar daarvoor de toename zelfs dertien procent was. Nu is dat voor het eerst in een aantal jaar gedaald, ondanks de actieve huizenmarkt

Huizenmarkt per provincie

Starters vroegen in het eerste kwartaal van 2019 gemiddeld 254.330 euro aan. Dat is dan weer vijf procent hoger dan het eerste kwartaal van 2018. De grootste toename van dit gemiddelde vond plaats in de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland. In die drie provincies steeg het gemiddelde met negen procent in één jaar. In Drenthe en Groningen was de stijging slechts drie procent, in Friesland lag het gemiddelde maar één procent hoger dan vorig jaar. Een miniem verschil op de huizenmarkt.  

In de provincie Noord-Holland werd gemiddeld het hoogste bedrag aangevraagd. Daar ligt het gemiddelde hypotheekbedrag op 317.168 euro. Het laagste bedrag komt uit de provincie Groningen waar gemiddeld 185.726 euro wordt aangevraagd. Een logische ontwikkeling, gezien het verschil qua huizenprijzen en huizenmarkt in de provincies.