Huis kopen?

Huis kopen?

Redactie Baaz

De huizenmarkt kan behoorlijk fluctueren. De laatste jaren blijven de huizenprijzen echter maar stijgen, een tendens waar voorlopig nog geen direct einde aan lijkt te komen. Veel mensen kunnen hun huur steeds minder makkelijk betalen en willen daarom een eigen huis kopen. De competitieve markt is niet altijd even vriendelijk voor starters die geen groot eigen vermogen hebben. Daardoor kan het lang duren voordat er eindelijk een koopcontract ligt en je je nieuwe woning mag betrekken. De zoektocht kan maanden als niet jaren duren. Eén van de dingen die je als woningzoekende kunt doen om jezelf een streepje voor te geven in deze situatie is het in de arm nemen van een aankoopmakelaar.

Wat komt er bij kijken

Bij het kopen van een huis zijn er een heleboel dingen waar op gelet moet worden. Als particulier die niet per se de expertise heeft van een makelaar of een bouwtechnisch keurder kan dit overweldigend zijn. Van alle contracten, de hypotheek, het regelen van de notaris en de technische keuring tot het bezichtigen van het huis en waar je dan allemaal op moet letten: het is nogal wat als je zelf een huis wil aankopen. Met een goede aankoopmakelaar ben je verzekerd dat er een expert met je meekijkt en je vooruit helpt bij het plannen van die bezichtigingen. Makelaars hebben vaak onderling goede contacten waardoor je met een aankoopmakelaar serieuze kans maakt op de markt dan zonder.

Wonen in de randstad

Woon je in de randstad, bijvoorbeeld in onze hoofdstad, en wil je graag binnen de stad verhuizen naar een nieuw huis? Of je nu een starter bent of niet, het verhuizen binnen de randstad is een grote opgave, gezien er soms heel weinig aanbod is en het aanbod dat er is ook niet goedkoop is. Daarom kun je het best een makelaar in Amsterdam vinden die ook daadwerkelijk op de hoogte is van wat er precies allemaal speelt in de buurt waar jij een huis aan het zoeken bent. De juiste makelaar weet door diens netwerk aan te spreken precies hoe die voor jouw het meest geschikte huis kan regelen!

In de randstad is het helaas nog altijd lastiger om iets te vinden dan daarbuiten, dus je zult het zeker nodig hebben.

Waar begin je

Wanneer je hebt besloten dat het tijd wordt om te verhuizen, wordt het proces in gang gezet. Je gaat nadenken over wat voor huis je wil, wat je budget is en in welke buurt je wil wonen. Het is goed om je te realiseren dat je je budget aan moet passen aan het maximum dat je kan besteden, inclusief het eigen geld dat je buiten de hypotheek om direct moet betalen. De hypotheek die je kunt krijgen zegt dus niet alles. Begin met het maken van een kostenplaatje, neem hierin de kosten van de aankoopmakelaar, taxateur, notaris en het bedrag dat je kunt overbieden ook mee. Dan weet je beter waar je naar op zoek kan gaan

Waar op te letten

Als je eenmaal bent begonnen met je zoektocht en jij en je makelaar zijn een huis aan het bezichtigen, is het lastig om ter plekke te bedenken waar je allemaal naar wil kijken. Denk hier dus van tevoren over na. Bedenk wat je het belangrijkst vindt: de sfeer, de stijl, de grootte, de buitenruimte, of er nog veel aan moet gebeuren et cetera.  De makelaar let op de bouwkundige details, dus daar hoef je je minder druk om te maken!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie