Hoe zorg je voor meer structuur, discipline en overzicht binnen je bedrijf?

Redactie Baaz

Het is een veelgehoorde valkuil van ondernemers: een chaotische en ongestructureerde werkwijze hanteren. Als een enthousiaste, jonge hond kun je je soms op een nieuw project of een andere taak storten, waarbij je voorbijgaat aan een stukje structuur, discipline en overzicht. Dit is echter tevens belangrijk in de bedrijfsvoering! Hoe pak je dat aan?

Zoek uit waar je profijt van kunt hebben

Het stuk structuur komt al met het nodige uitzoekwerk. Probeer je focus binnen je bedrijf zo breed mogelijk te houden, en zoek uit waar je allemaal van kunt profiteren binnen je bedrijfsvoering. Dat betreft niet alleen de leuke en interessante dingen, maar soms tevens de zakelijke aspecten. Ga na van welke subsidies je gebruik kunt maken. Achterhaal of er bepaalde zaken rondom de boekhouding zijn waar je een voordeel uit kunt halen. En heb je je al eens afgevraagd: wat is contractmanagement? Dit gaat om een gedegen samenwerking met leveranciers, met passende afspraken. Dat is immers nog zo’n belangrijk onderdeel! Het vraagt om een gestructureerde en gedetailleerde aanpak, om dit soort zaken goed uit te werken en toe te passen. Neem hier dan ook de tijd voor. En gebruik handige tools, zoals contractmanagement software! Het is immers wel zo prettig als je het zo eenvoudig mogelijk voor jezelf kunt maken.

Hulp van professionals inschakelen

Hoewel je misschien de neiging hebt om zoveel mogelijk zelf te doen binnen je bedrijf, pakt dat in de praktijk niet altijd even goed uit. Je kunt simpelweg niet álles doen, laat staan dat je overal voldoende verstand van hebt. Ga daarom liever op zoek naar experts! Ze kunnen je helpen om je bedrijf te laten groeien. Van websitebouwers tot klantenservicemedewerkers, van trendwatchers tot fotografen: achterhaal welke hulp jij goed kunt gebruiken binnen je bedrijf. Je kunt eenmalig de hulp van professionals inschakelen, of op zoek gaan naar freelancers die met een project voor de langere termijn aan de slag gaan. Heb je vaker ondersteuning nodig? Denk er dan aan om personeel aan te nemen, voor een langdurige samenwerking! Het is allereerst misschien wat eng om de taken uit handen te geven, maar je zult al gauw merken dat dit vruchten kan afwerpen.

Kijk terug én blik vooruit

Heb je al eens een helder businessplan uitgewerkt? En is dat plan nog altijd actueel? Veel ondernemers beginnen bij de start van hun bedrijf wel met een businessplan, maar maken dit niet af of houden dit niet up to date. Dat is zonde! Het biedt juist een stuk houvast, om hier regelmatig op terug te blikken én om weer nieuwe doelen en wensen toe te voegen aan het plan. Op die manier werk je met concrete doelen, die niet alleen duidelijkheid bieden voor jou, maar ook direct voor het gehele team. Maak er bijvoorbeeld een jaarlijks moment van, waarbij de nieuwe plannen worden gepresenteerd. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is!

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen vanRedactie