Hoe zit het met aftrekbaarheid van relatiegeschenken?

Hoe zit het met aftrekbaarheid van relatiegeschenken?

Redactie Baaz

Relatiegeschenken zijn helemaal niets ongewoons. Bedrijven willen graag de banden met klanten en leveranciers warmhouden, want die zijn essentieel voor de continuïteit. Daarom wordt er ieder jaar aardig wat geld uitgegeven aan relatiegeschenken door bedrijven. Maar is die investering eigenlijk wel aftrekbaar van de belasting? We leggen uit hoe het zit met de aftrekbaarheid van relatiegeschenken.

 

Drempelbedrag voor relatiegeschenken

Kort gezegd: ja, relatiegeschenk zijn aftrekbaar als een zakelijke aankoop. Maar er zit ook een duidelijke ‘maar’ aan. Dat is namelijk dat er een drempelbedrag voor geldt. Dat bedrag ligt op 227 euro per relatie per jaar. Dit bedrag is overigens wel exclusief btw. Wat dit inhoudt, is dat je relatiegeschenken voor één relatie niet meer dan 227 euro exclusief btw mogen kosten. Boven dat bedrag gelden andere regels, die we hierna zullen bespreken. Overigens is 227 euro al best wel veel voor een relatiegeschenk, dus de meeste bedrijven kunnen met deze regels wel uit de voeten. Voor dat geld kun je bijvoorbeeld koffiebekers bedrukken voor onderweg in het openbaar vervoer en deze weggeven.

Meerdere ontvangers binnen één bedrijf

Het wordt echter nog een stukje interessanter. Want als je warme banden onderhoudt met een ander bedrijf, kun je ervoor kiezen om maar één contact daar een relatiegeschenk te geven. Maar je kunt er ook voor kiezen om meerdere mensen binnen dat bedrijf iets te geven, omdat je met meer dan één persoon contact onderhoudt en zaken doet. Hoe zit het dan met de regels? Die dicteren dat ‘relatie’ gelezen moet worden als het bedrijf en niet de persoon. Met andere woorden: geef je meer mensen binnen hetzelfde bedrijf een relatiegeschenk, dan moet je de kosten hiervan bij elkaar optellen. En dan kom je dus aanzienlijk sneller bij dat drempelbedrag van 227 euro exclusief btw.

Relatiegeschenken boven het drempelbedrag

Het is natuurlijk wel degelijk mogelijk dat je boven het drempelbedrag van 227 euro per relatie uitkomt. Dan kan dus zijn omdat je aan meerdere personen binnen een bedrijf een relatiegeschenk geeft, maar ook omdat je voor een duur relatiegeschenk hebt gekozen. Kom je boven het drempelbedrag uit, dan is de btw niet meer geheel aftrekbaar. Toch is daar weer een uitzondering op, namelijk wanneer de ontvanger btw-plichtig is en bij eigen aankoop recht gehad zou hebben op minimaal 30 procent aftrek van de btw op het geschenk. Dan is de btw weer wel volledig aftrekbaar.

Het lijkt dus in eerste instantie eenvoudig met zo’n duidelijk drempelbedrag, maar uiteindelijk zitten er haken en ogen die het toch wat ingewikkelder maken. Feit blijft dat je met goedkopere relatiegeschenken gemakkelijk onder het drempelbedrag per relatie zou moeten kunnen blijven, waardoor het gewoon een aftrekbare investering is. Dat maakt het ook interessanter om daadwerkelijk tot het weggeven van relatiegeschenken over te gaan.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie