Hoe technologie u en uw bedrijf beter kan beschermen

Hoe technologie u en uw bedrijf beter kan beschermen

Redactie Baaz

In een tijdperk van voortdurende vooruitgang is de rol van technologie in het beschermen van individuen en gemeenschappen sterk toegenomen. Of het nu gaat om geavanceerde beveiligingssystemen of de manier waarop we ons verplaatsen, hier zijn enkele manieren waarop technologie ons in staat stelt om u en uw bedrijf beter te beschermen.

Slimme beveiligingssystemen

Via slimme beveligingssystemen zijn we in staat om onze woningen en bedrijven op een moderne en efficiënte manier te gaan beveiligen. Een bewakingscamera bijvoorbeeld laat toe om op ieder moment controle uit te oefenen en sneller in te grijpen in geval van inbraak of diefstal.

Een schijnwerper aan de gevel van uw woning of bedrijfspand gekoppeld aan een sensor voorkomt dat ongewenste bezoekers verder gaan, aangezien ze zich bewust zijn van de detectie.

Een alarmsysteem fungeert als een efficiënt systeem om te waarschuwen wanneer er een indringer is en schrikt ze af door middel van een luid geluid.

Door het gebruik van allerlei mobiele apps zijn mensen in staat om hun eigendommen op afstand te bewaken en snel te reageren op verdachte activiteiten.

Wearable technologie

Wearables zoals slimme horloges en armbanden zijn geavanceerde apparaten die ingebouwde functies hebben om de persoonlijke veiligheid te bevorderen. Een van de eigenschappen die dergelijke apparaten kunnen hebben is om een noodoproep te plaatsen waardoor gebruikers in noodsituaties gemakkelijk hulp kunnen inroepen door het indrukken van een specifieke knop. 

Een andere mogelijkheid is de ingebouwde valdetectie waarbij de technologie de bewegingen van de drager voortdurend monitort en automatisch een alarm kan activeren als een val wordt gedetecteerd.

Locatietracering is ook een mogelijke wearable. Door constant de locatie van de gebruiker bij te houden, kunnen deze apparaten in realtime informatie verstrekken over de verblijfplaats van de drager. Dit kan handig zijn in noodsituaties waarbij het snel lokaliseren van een persoon van essentieel belang is. Locatietracering kan ook ingebouwd worden in voertuigen om in geval van diefstal het voertuig snel te kunnen terugvinden.

Cybersecurity en privacy

In een snel digitaliserende wereld is het beschermen van persoonlijke gegevens en online privacy van cruciaal belang geworden. De sterk toegenomen groei van digitale activiteiten heeft geleid tot een toename van online bedreigingen zoals malware, phishing aanvallen en identiteitsdiefstal. Technologische ontwikkelingen op gebied van cybersecurity zijn hiervoor van heel groot belang geworden.

Belangrijk bij cybersecurity is versleuteling. Bij dit proces worden gegevens gecodeerd in onleesbare vorm die alleen kunnen ontcijferd worden met de juiste sleutel. Hierdoor wordt het voor kwaadwillende partijen moeilijker om gevoelige informatie te onderscheppen en te begrijpen.

Tweefactor authenticatie (2FA) vereist naast het invoeren van een wachtwoord een extra verificatiestap, zoals een eenmalige code die naar een mobiel apparaat of een mailadres wordt gezonden.

Antivirusprogramma’s zijn ontworpen om schadelijke software zoals virussen en malware te detecteren en te verwijderen. 

Via kunstmatige intelligentie (AI) is het mogelijk om verdachte activiteiten te identificeren vooraleer ze schade kunnen aanrichten.

Autonome voertuigtechnologie

Autonome voertuigtechnologie heeft een aanzienlijke impact op de verkeersveiligheid binnen de transportsector. Deze systemen integreren slimme technologieën om het rijgedrag te verbeteren en het risico op ongelukken te verminderen.

Zo zijn er al heel wat voertuigen uitgerust met automatische noodremmen. De ingebouwde sensoren en camerasystemen van het voertuig monitort voortdurende omgeving en detecteert wanneer een ongeval onvermijdelijk lijkt waarop het automatisch de remmen activeert.

Rijbaanassistentie (lane assist) detecteert automatisch wanneer het voertuig onbedoeld van rijstrook verandert zonder dat de richtingaanwijzer gebruikt wordt. Hierdoor gaat het corrigerende maatregelen nemen zoals een stuurcorrectie.

Adaptieve cruiscontrol past de rijsnelheid van het voertuig automatisch aan op basis van het voorliggende verkeer. Hierdoor bevordert het een soepelere verkeersstroom en vermindert het risico op kop- staartbotsingen.

Systemen met camera’s en sensoren kunnen de bestuurder waarschuwen voor voertuigen of personen die zich in de dode hoek bevinden.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie