Hoe richt je het terras van je restaurant in?

Hoe richt je het terras van je restaurant in?

Redactie Baaz

Een goed ingericht terras is uitnodigend om op te gaan zitten en kan zorgen voor veel extra omzet. Maar hoe haal je de meeste omzet uit je terras? Is daar een bepaalde inrichting voor nodig? Zijn er bepaalde trends waar je rekening mee kunt houden? Hoe zorg je ervoor dat je gasten het niet te warm of te koud hebben op je terras? We bekijken het in dit artikel.

 

Geschikt voor alle weertypen

Om ervoor te zorgen dat je terras zo veel mogelijk oplevert, is het belangrijk dat het geschikt is voor alle weertypen. Een warm terras in de winter, niet te warm en verkoelend in de zomer en droog als het regent. Hierbij zijn er een aantal investeringen die je moet doen. 

Investeer in een overkapping

Zorg dat je kunt beschikken over een waterdichte overkapping die past binnen je terrasvergunning, zodat je gasten bij regen droog kunnen zitten. Daarnaast beschermt een goede overkapping ook tegen de zon. Bij een overkapping kun je bijvoorbeeld denken aan een overkapping met een uitschuifbaar lamellendak of een overkapping met een hellend dak gemaakt van stof.

Mag je zomaar een overkapping plaatsen?

Per gemeente verschilt het of je hiervoor een vergunning nodig hebt. In sommige gemeenten moet de vergunning worden gewijzigd of aangevuld. Het is dus belangrijk om dit van tevoren goed uit te zoeken. 

Terrasverwarming

Om je terras vaker en langer te kunnen gebruiken is terrasverwarming belangrijk. In de zomer kunnen mensen langer buiten zitten en ook in de winter is je terras te gebruiken. Investeer dus in goede terrasverwarming. Let hierbij op de capaciteit en het energieverbruik. Energiezuinige terrasverwarming kan duurder zijn in de aanschaf, maar is op de langere termijn in verbruik goedkoper. Ook dekens kunnen ervoor zorgen dat gasten comfortabeler kunnen zitten op je terras. Zorg dat ze makkelijk beschikbaar zijn voor je gasten.

Goede routing

Essentieel voor het inrichten van een goed terras is de routing. Het moet direct duidelijk zijn voor de gasten en je personeel, waar de ingang van je terras is en wat de route naar de bar en het toilet is. Zorg daarnaast voor zo kort mogelijke loopafstanden zodat je personeel de gasten makkelijk kan bereiken. De hoofdpaden op je terras moeten daarnaast goed begaanbaar zijn voor rolstoelen en kinderwagens. Reken hiervoor een breedte van ongeveer 1.20 meter.

Inrichting

Als er mensen langs je terras lopen moeten ze gelijk denken: ja, hier wil ik zitten. Het wauw-effect van je terras is daarom erg belangrijk. Felle of contrasterende kleuren kunnen echte eyecatchers zijn. En ook met exotische planten kun je je terras leuk aankleden. In de avond moet je een en al gezelligheid uitstralen. Sfeerverlichting is hiervoor erg belangrijk. Hier kun je bijvoorbeeld voor zorgen met behulp van prikkabels. Met een prikkabel buiten van Blynx kun je je terras precies zo verlichten als jij het wil.

Verder is het belangrijk om: 

  • De inrichting van je terras af te stemmen op je doelgroep.
  • Te investeren in stoelen met armleuningen als je ook eten serveert. Hierin voelen gasten zich veiliger en bestellen hierdoor meer.
  • Je terras aan te kleden met planten. Gasten voelen zich rustiger hierdoor.
  • Ervoor te zorgen dat gasten makkelijk bij elkaar kunnen gaan zitten.

Positieve triggers

Misschien heb je weleens gehoord van neurohoreca? Hiermee kun je op een subtiele en onbewuste manier het brein en zintuigen triggeren. Hierdoor krijgt je gast een onvergetelijke ervaring. Er zijn veel manieren waarop je dit kunt doen. Bijvoorbeeld door het gebruik van achtergrondmuziek of geursensaties. Het doel hiervan is om je gasten zo lang mogelijk op het terras te houden, waardoor ze meer geld uitgeven en zo je omzet stijgt.

Activiteiten organiseren

Een goede manier om je terras vol te krijgen is door het organiseren van activiteiten. Veel terrassen zitten bijvoorbeeld vol omdat er een maandelijkse pubquiz wordt georganiseerd. Promoot je je pubquiz goed, dan is de kans groot dat je terras al snel vol zit waardoor je omzet snel kan stijgen.

Muziek

Ook muziek is een belangrijk aspect. Veel mensen besluiten om een bepaald terras op te gaan op het moment dat er muziek met een gepast volume aan staat. Muziek beïnvloedt ons doen en laten op een onbewuste manier en bepaalt daarom de sfeer op je terras.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie