Hoe pakken deze 10 ondernemers het plastic afval aan?

Hoe pakken deze 10 ondernemers het plastic afval aan?

Redactie Baaz

Morgen organiseren Enviu en Think Beyond Plastic de ‘Beyond Plastic Innovation Showcase’. Dit vindt plaats tijdens de EU Conference on Plastics in de RDM Onderzeebootloods in Rotterdam.

Tien ondernemers namen de afgelopen drie maanden deel aan een acceleratorprogramma en pitchen hun bedrijfsoplossingen voor het plastic afval probleem aan potentiële investeerders, een expertpanel en het aanwezige publiek. 

Volgens een recente analyse van Ellen MacArthur Foundation blijkt dat, als we zo door gaan, er in 2050 meer plastic dan vis in de oceanen zal zijn. 'Onze ambitie met de Beyond Plastic Accelerator is het stimuleren van ondernemers om structurele verandering in de plastic industrie te bewerkstelligen. Veel bestaande initiatieven richten zich op symptoom bestrijding. Wij proberen juist te focussen op ondernemingen die zich richten op de oorzaak', aldus Ankie van Wersch, projectleider van Enviu. 

Beyond Plastic Accelerator

Uit een eerdere selectieprocedure van Enviu en het Amerikaanse Think Beyond Plastic zijn afgelopen september tien ondernemingen van start gegaan met de Beyond Plastic Accelerator. De deelnemers hebben drie maanden lang een intensief traningsprogramma doorlopen om hun plannen investor ready te krijgen. De groep bestaat uit twee Nederlandse, één Engelse en zeven Amerikaanse ondernemingen. 

De 10 deelnemers presenteren hun plannen onder andere aan een expertpanel met daarin Bart Bolhuis, directeur internationale zaken van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu en Jeroen van Doornik, Investment manager bij StartGreen Capital. De ondernemers zijn in verschillende fases van hun plannen, maar hebben als gemeenschappelijk doel het opzetten van nieuwe partnerships en het ophalen van investeringsgeld voor vervolgstappen. 

3D Filament

3D Filament is een van de twee Nederlandse participanten. Zij maken 3D print filament, de inkt voor 3D printers, gemaakt van PET flessen verzameld in ontwikkelingslanden. Met de internationale verkoop en productie van 3D filament, stelt Reflow zich ten doel de levens van miljoenen afvalverzamelaars wereldwijd te verbeteren. Reflow Filament speelt in op de exploderende 3D print markt. 

Urban Mining

Urban Mining, de onderneming van Marco Kortland is een van de andere Nederlandse deelnemer. Met meer dan 20 jaar ervaring in internationaal afvalmanagement kwam hij op het idee te crowdfunden, met de inzet van de waarde van afval. Voor iedere kilo aan elektronische apparaten (AEEA) en/of kunststoffen die deelnemers bij Urban Mining inleveren ontvangen zij een aandeel in het bedrijf. Met het uitgeven van 6 miljoen aandelen moet 6.000 ton aan grondstoffen opgehaald worden waarmee onder andere straatmeubilair geproduceerd wordt. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie