Ongestoord en geconcentreerd werken

Hoe je elke dag je hoofd en inbox leegt

Redactie Baaz
Afspraken, plannen en ideeën, ze doen ons hoofd overlopen en belemmeren onze productiviteit. Het hoofd zit letterlijk vol.

Voor wie gebukt gaat onder deze dagelijkse overload aan informatie schreef Taco Oosterkamp tien jaar geleden al de bestseller 'Elke dag je hoofd en je inbox leeg'. Hierin laat hij zien hoe je in korte tijd van Microsoft Outlook een betrouwbaar extern geheugen maakt en weer rust in je hoofd krijgt.  

Getting Things Done

Veel van onze dagelijkse stress komt van de grote hoeveelheid informatie die we te verwerken krijgen: een dringende e-mail, een afspraak die je te binnen schiet of een idee waar je nog wat mee wilt doen. Vooral bij kenniswerk is er geen ontkomen aan. Je hoofd staat nooit stil en zo ben je eigenlijk altijd aan het werk.

De enige oplossing voor deze ballast in je hoofd is een honderd procent betrouwbaar extern systeem, aldus Oosterkamp. Hij verdiepte zich in de mogelijkheden van Microsoft Outlook en ontwikkelde op basis van de beproefde Getting Things Done-methode van David Allen een manier om weer overzicht en controle te krijgen.

Rust in je hoofd

Het mooie aan de methode is dat je er niets anders voor nodig hebt dan Microsoft Outlook en de wil je vast te bijten in een nieuwe werkwijze. Wie dit boek leest en met de methode aan de slag gaat, zal nooit meer tijd verspillen aan het opsnorkelen van een e-mail, nooit meer een afspraak of idee vergeten en zo een stuk relaxter door het leven gaan. 

Je zult merken dat je creativiteit hierdoor een boost krijgt en dat je meer uit je handen krijgt dan ooit tevoren. Met een leeg en helder hoofd is het immers veel eenvoudiger om gefocust te werken en te komen tot wat de auteur ‘flow’ noemt: ongestoord en geconcentreerd werken.

Snel resultaat

In Elke dag je hoofd en je inbox leeg neemt Taco Oosterkamp de lezer bij de hand en laat hij hem zien hoe je snel je e-mail verwerkt, mappen aanmaakt, acties inplant en meer. Als je een uurtje reserveert om je Outlook volgens de Getting Things Done-methode in te richten, zul je met een week of twee zien dat je dagelijkse mail- en ideeënverkeer gaat lopen als een geoliede machine, zonder dat je je er nog druk over hoeft te maken.

Bovendien stelt 38 procent van alle beveiligingsprofessionals dat hun systemen en methoden voor het bewaken van de activiteiten van insiders ineffectief zijn. Dit maakt de kans nog kleiner dat zij in staat zijn om een aanval van binnenuit op te merken.
 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie