Hoe besteed je het opleidingsbudget voor je personeel zo goed mogelijk?

Hoe besteed je het opleidingsbudget voor je personeel zo goed mogelijk?

Redactie Baaz

Grotere bedrijven hebben vaak een opleidingsbudget dat is bedoeld voor trainingen voor de medewerkers. Maar hoe besteed je dit geld zo efficiënt mogelijk? Soms worden er opleidingsplannen voor de individuele personeelsleden gemaakt. Maar een medewerker die over een paar jaar met pensioen gaat heeft daar waarschijnlijk geen behoefte meer aan. En niet iedere medewerker heeft de ambitie om carrière te maken. Een telefoniste die geen secretaresse wil worden of een medewerker boekhouding die geen ambitie heeft voor de functie van afdelingshoofd moet je natuurlijk gewoon in zijn waarde laten.

 

Trainingen die het werken makkelijker maken

Een training of cursus hoeft niet altijd de intentie te hebben om hogerop te komen op de maatschappelijke ladder. Een time management cursus kan heel nuttig zijn voor iemand die met zijn werk regelmatig in tijdnood komt. Door te leren zaken beter te plannen worden problemen en dus stress voorkomen. Vooral managers kunnen baat hebben bij dit soort trainingen. Sommigen hebben de neiging zich te veel met details te willen bemoeien. Dergelijke cursussen besteden vaak ook aandacht aan het kunnen loslaten en overdragen van verantwoordelijkheden.

Beter communiceren op de werkvloer

Veel valt of staat binnen een bedrijf met goede communicatie. Daarom kan een communicatiecursus van hoog tot laag in de organisatie nuttig zijn. Managers kunnen er leren hoe ze goed met ondergeschikten communiceren. Lager personeel kan leren om op een goede manier hun mening te geven over zaken die misschien minder goed gaan. Ook het indienen van een klacht over de bejegening kan voor sommige mensen echt lastig zijn. De #MeToo beweging heeft dit wel meer bespreekbaar gemaakt maar toch gebeurt het nog heel vaak dat iemand zijn of haar mond maar houdt uit angst voor negatieve gevolgen.

Een opleiding voor een andere functie

Een opleiding voor een andere functie is lang niet altijd alleen bedoeld als promotie. Het kan ook zijn dat een medewerker graag iets anders wil gaan doen binnen het bedrijf. Misschien juist minder verantwoordelijkheden en wat meer rust en structuur. Het kan ook zijn dat de werkzaamheden binnen een bedrijf veranderen en dat er daarom voor iemand een nieuwe functie moet worden gezocht. Op die manier kan een goede en betrouwbare medewerker voor het bedrijf behouden blijven.

Wie betaalt de opleiding?

Als werkgever hoef je niet altijd een opleiding volledig te vergoeden. Dit doe je natuurlijk wel als het belang ervan volledig bij het bedrijf ligt. Maar als een opleiding of cursus de medewerker de mogelijkheid geeft om elders zijn vleugels verder uit te slaan dan is het heel normaal dat deze medewerker zelf ook een bijdrage levert. Ook kun je een clausule opnemen in een overeenkomst dat het cursusgeld wordt terugbetaald als de medewerker vertrekt binnen een afgesproken periode na het behalen van een diploma of certificaat. Op die manier bouw je als werkgever zekerheid in en doe je geen investeringen waar je geen voordeel van hebt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie