Hoe beschermt een VPN jouw privacy?

Hoe beschermt een VPN jouw privacy?

Redactie Baaz
Dé reden waarom men een VPN gebruikt, is ter bescherming van hun privacy. Veel mensen schakelen deze bijvoorbeeld in om anoniem te downloaden en streamen. Maar hoe werkt een VPN eigenlijk? Lees hier meer over hoe een VPN jouw privacy beschermt.

Zo werkt een VPN

Een VPN, oftewel een virtual private network, beschermt jouw privacy in de eerste plaats door jouw persoonlijke ip-adres af te schermen. Dat zit zo: elk netwerk heeft haar eigen, persoonlijke ip-adres. Zodoende is jouw surfgedrag te herleiden tot jouw adres. Maak je gebruik van een VPN, dan is jouw eigen ip-adres onzichtbaar. In plaats daarvan zal een ander ip-adres te zien zijn; namelijk dat van de server van jouw VPN provider. 

Hiernaast zorgt een VPN voor versleuteld dataverkeer. Het husselt in feite jouw data door elkaar, zodat het onleesbaar is, mocht het onderschept worden. Een eventuele kwaadwillende kan dus alsnog niets met jouw gegevens.

Je identiteit en dataverkeer worden dus middels een VPN afgeschermd en versleuteld. Niet alleen voor je internet service provider, maar ook voor potentiële kwaadwillenden. Denk aan hackers die het voorzien hebben op je creditcardgegevens, of je buurman in de koffietent met een onbeveiligd wifi-netwerk. 

Wat kun je met een VPN?

Een VPN beschermt je privacy dus op meerdere manieren en maakt internetten zo een stuk veiliger. Wat houdt dit nu in de praktijk in? Je kunt een VPN onder andere gebruiken in de volgende situaties:
 

  • Gebruik van streamingsdiensten zoals Netflix in het buitenland of ván het buitenland. Zo kun je gebruikmaken van het uitgebreide aanbod van de Amerikaanse Netflix, of op vakantie toch nog formule 1 kijken.
  • Downloaden en het gebruik van torrents zonder dat dit naar jouw adres herleidbaar is. Op die manier omzeil je eventuele boetes.
  • Zorgeloos surfen. Veel websites houden jouw gegevens en surfgedrag bij voor verschillende doeleinden, vaak zonder dat je dit doorhebt. Een VPN voorkomt dit. 

Welke VPN provider beschermt mijn privacy het beste?

Hoe vind je nu de beste VPN provider die jouw privacy het beste beschermt? De meeste VPN’s zijn gelukkig meer dan prima voor alledaags surfgedrag. Enkele betrouwbare en veilige VPN’s op een rijtje:
 

  • ExpressVPN
  • NordVPN
  • Surfshark
  • CyberGhost
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie