Hoogte van geldboetes

Hoe bepaalt de overheid de hoogte van geldboetes?

Aimée van Vuuren
De overheid heeft in de hand hoe hoog de geldboetes worden wanneer je een overtreding maakt of een misdrijf pleegt. Hoe bepalen zij de hoogte van deze geldboetes?

Geldboetes afhankelijk van schade

Marloes van Kessel, communicatieadviseur van het Openbaar Ministerie (OM), vertelt: ’De hoogte van de boetes van feit gecodeerde overtredingen, misdrijven en muldergedragingen worden vastgesteld na advies van de Commissie Feiten en Tarieven van het OM.’ De overheid ziet een muldergedraging praktisch als een lichte verkeersovertreding.

Na het advies van deze commissie legt de minister van Justitie en Veiligheid boetes vast. Door middel van weegfactoren stelt de overheid vast hoeveel je moet je betalen voor de overtreding of het misdrijf.

Lees ook: Geen vervolging Uber na dodelijk ongeluk met zelfrijdende auto

Weegfactoren

Om te bepalen hoeveel de boete uiteindelijk gaat worden, deelt de overheid overtredingen in met bepaalde categorieën: ordenend, mogelijk hinderend, asociaal/ergerlijk en zeer gevaarlijk. Hoe gevaarlijker, hoe duurder. Tevens hangt de hoogte van de boete af van de omstandigheden en psychologische factoren, bijvoorbeeld of je een overtreding of misdrijf met voorbedachten rade hebt gepleegd en of je (on)toerekeningsvatbaar bent geweest.

De boetes zullen blijven stijgen naarmate de overtredingen en misdrijven vaker gaan voorkomen. Voor sommige delicten zijn er vaste geldboetes maar meestal kijkt de minister van Justitie en Veiligheid naar de zaak.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée