Het online oor

Redactie Baaz
We weten allemaal hoe we ons werk moeten doen, maar soms is het handig om met een onafhankelijk iemand alles op een rijtje te zetten. Polleo Outstanding People coacht werknemers via internet.

In het Rotterdamse Dudok praat baaz.nl met Norbert Riksman, grondlegger van Polleo Outstanding People. De sfeer in Dudok is prettig en open; een grote ruimte met hoog plafond, overal tafels en banken. Geroezemoes op de achtergrond, zelfs op een dinsdagavond is het druk. Precies zoals Riksman het graag heeft.
Hij heeft zijn achtergrond in de verkoop, waar zijn talent snel opviel. Hij werd gevraagd zijn vaardigheden op collegas over te brengen, later ontwikkelde hij workshops voor ondermeer de Erasmus Universiteit. Riksman was bijzonder genteresseerd in de persoonlijke aspecten die het koopgedrag benvloeden. Hij stelde zichzelf vragen als: Wanneer voelen mensen zich goed na een aankoop? Wat zijn hun gedachten voordat ze tot koop over gaan? Hoe kun je belangrijke beslissingsmomenten herkennen? En hoe motiveer je mensen om te doen wat ze in potentie al in zich hebben? De missie die Riksman zichzelf heeft gesteld is bewustwording vergroten bij en hulp bieden aan mensen die willen groeien. Het was voor Riksman een logische stap zijn bevindingen vorm te geven in een eigen organisatie.

In 1997 is de basis voor Polleo Outstanding People gelegd. Als professioneel coachingsinstituut bieden zij zowel face to face als online coaching aan. In het laatste geval verlopen de gesprekken schriftelijk, via een persoonlijke webomgeving. Polleo coacht en motiveert op gebieden die variren van persoonlijke groei tot rouwverwerking en woedebeheersing tot aan het beter leren verkopen. Zowel op de zakelijke als de consumentenmarkt. De missie: niets minder dan het verbeteren van leven. Binnen Polleo heerst te overtuiging dat als mensen hun ware kracht en potentie vinden, zij hun dromen en wensen kunnen verwezenlijken.

Taboe.

Norbert Riksman, Polleo

Leiders en visionairs kijken verder dan het kader dat bekend is en veilig aanvoelt.

Dat coaching steeds meer geaccepteerd is in het Nederlandse bedrijfsleven is een feit. Toch zijn er landen die hier veel verder mee zijn. Zo wordt in het Verenigd Koninkrijk meer gebruik gemaakt van coaching. Riksman spreekt uit ervaring, want Polleo is daar ook actief. In Nederland loopt Riksman nog vaak tegen het zweverige imago van coaching aan. Waar grote organisaties al meer gebruik maken van deze dienst, lijkt het mkb zich nog te schamen voor het inschakelen van hulp. Daar wil Polleo graag een bijdrage in leveren: door een overzichtelijke website, een veilige persoonlijke webomgeving, een eenvoudig betaalsysteem en allicht - kwaliteit.

Riksman werkt uitsluitend met professionals; veel van hen hebben naast hun werk voor Polleo een eigen praktijk. Iedereen is ervaringsdeskundig, boekenkennis alleen is niet voldoende. Riksman spreekt uit dat praktijkkennis van onschatbare waarde is, zeker bij online coaching. Deze schriftelijke vorm van coaching vereist specifieke vaardigheden. Het is van groot belang dat de coach tussen de regels door kan lezen. Ook het formuleren van een antwoord is een vaardigheid apart. Want de clint leest zijn antwoord wanneer hm dat uitkomt en de coach kan, in tegenstelling tot face to face coaching, geen rekening houden met de stemming van de clint op dat moment. Het is de bedoeling dat een client blij de pc afsluit na een contact met Polleo, vertelt Riksman.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie