Het bedrijfsleven voor vrouwen, dat is pas topsport!

Het bedrijfsleven voor vrouwen, dat is pas topsport!

Redactie Baaz

Na 20 jaar internationale topsport (karate), 10 jaar ondernemerschap en 10 jaar in de zakelijke IT-wereld durf ik met recht te zeggen dat het bedrijfsleven voor vrouwen vaak topsport is. Er zijn voor vrouwen veel kansen op het gebied van leiderschap en management, maar een leidinggevende rol kan voor hen ook behoorlijk uitdagend zijn.


De uitdaging om voor een carrière te kiezen, die succesvol op te bouwen en je staande te houden tussen het vaak door mannen gedomineerde management. En om te midden van al die dynamiek ook nog gewoon jezelf te blijven. Veel organisaties zien de toegevoegde waarde van meer vrouwen aan de top, maar voor een hoop bedrijven is er nog een lange weg te gaan.

Toen ik na 10 jaar ondernemerschap mijn bedrijf verkocht, kreeg ik een plek in het directieteam van de overnemende organisatie. Dat was niet alleen voor mij, maar ook voor het desbetreffende bedrijf een grote verandering. Ik was namelijk de eerste en enige vrouw in het directieteam en dat was voor beide partijen behoorlijk wennen. De lessen die ik had geleerd tijdens mijn sportcarrière kwamen daarbij goed van pas.

Waardevolle lessen

Men zegt weleens dat karate een ‘way of life’ is en dat was in mijn geval ook echt zo. Het heeft mij sterker en weerbaarder gemaakt en mij discipline en doorzettingsvermogen bijgebracht. Ook leerde ik om te gaan met tegenslag. Die lessen hebben een grote impact gehad op mijn leven en zijn later ook bepalend geweest voor mijn zakelijke succes. De vier belangrijkste lessen die ik je wil meegeven zijn: (1) hoe je met uitdagingen omgaat, bepaalt de kwaliteit van je leven, (2) kies vaker ongegeneerd voor jezelf, (3) discipline en doorzettingsvermogen zijn de sleutel tot langdurig succes en (4) zorg dat je zichtbaar bent.

Les 1: Hoe je met uitdagingen omgaat, bepaalt de kwaliteit van je leven

Het leven loopt zelden zoals je hoopt dat het gaat. Net als je denkt dat alles meezit, dient het volgende obstakel zich aan. Op heel veel dingen hebben we geen invloed, daar zullen we simpelweg mee moeten dealen. Waar je wel invloed op hebt, is hoe je omgaat met deze uitdagingen. Je hebt namelijk altijd een keuze hoe je reageert en of je je door obstakels uit het veld laat slaan. Hoe meer je je hiervan bewust bent, hoe beter je in staat zult zijn om vervelende situaties geen negatieve impact op je te laten hebben.

Les 2: Ongegeneerd voor jezelf kiezen

Te vaak nog laten mensen zich leiden door de mening van anderen. Door de angst om te falen of omdat ze bang zijn wat anderen ergens van vinden. De realiteit is dat iedereen een mening heeft, maar dat heeft in de basis weinig met jou te maken. Mensen kijken vanuit hun eigen referentiekader, dus hun mening zegt meer over hen dan over jou. Laat je dus niet leiden door wat anderen zeggen of zouden kunnen denken. Het gaat om jouw carrière en jouw leven en daarmee jouw geluk!

Trek altijd je eigen plan en bepaal wat jou gelukkig maakt. Wat heb jij nodig in je leven, welke carrière ambieer je, wie wil je zijn als persoon en wat vind jij belangrijk? Laat je hierin niet leiden door de kaders van anderen, want als je denkt en leeft binnen hun kaders dan lukt nooit om je eigen ambities en dromen waar te maken. Andermans mening is niet van jou en die kun en mag je schaamteloos naast je neerleggen.

Les 3: Discipline en doorzettingsvermogen zijn de sleutel tot langdurig succes

Wat succesvolle mensen onderscheidt, is dat ze niet opgeven. Winnen doe je niet in één dag, maar kent een lange aanloopperiode van hard werken. Succes bouw je op door er elke dag consequent aan te werken. Dat maakt het verschil tussen de winnaars en de mensen die de top niet halen. Vaak horen we alleen de mooie verhalen, maar succes gaat niet alleen gepaard met ups maar ook met downs.

Je moet keuzes maken en je daaraan houden. Waar besteed je tijd aan en waaraan niet. Ik koos voor karate op het hoogste niveau en meedoen aan internationale toernooien. Die keuze betekende ook dat ik een hoop dingen moest laten en lang en hard moest trainen. Ik won toernooien, maar verloor er nog veel meer. Dat was keihard onderuit gaan en daarna weer de motivatie vinden om op te staan en door te gaan. Maar verliezen is geen falen, het is een leermoment dat je moet pakken om daarna weer vol gas vooruit te gaan.

Les 4: Zorg dat je zichtbaar bent

Vaak denken mensen dat als ze maar hard genoeg werken, ze vanzelf worden gezien. Maar in de praktijk gebeurt dat zelden. Je zult er bewust en actief voor moeten zorgen dat je zichtbaar bent. Dat je jezelf positioneert en presenteert binnen de organisatie. Deel je successen met anderen, ook al voelt dat misschien ongemakkelijk. Dat is absoluut niet arrogant of egoïstisch, je laat zien wat jouw toegevoegde waarde is en welke mijlpalen je hebt bereikt. Hou een lijstje bij van de successen die je boekt en neem die mee naar je functioneringsgesprekken.

Bouw een netwerk op en ontdek hoe de hazen binnen de organisatie lopen. Steek je ambities niet onder stoelen of banken, maar maak ze kenbaar. Wees duidelijk wat je verwacht van de organisatie en ga in gesprek met je manager hoe je die verwachtingen samen kunt vormgeven.

Als tijdens een vergadering een zinvolle opmerking op het puntje van je tong ligt, spreek die dan gewoon uit. Jouw mening doet ertoe. Claim je plek aan tafel, stel vragen en deel je ideeën en suggesties. Je bent aangenomen vanwege je kwaliteiten en competenties, dus gebruik die!

Maak je plan en kom in actie!

Zorg ervoor dat je een plan maakt dat je helpt om in actie te komen. Als je geen eigen plan hebt, dan ben je al snel onderdeel van het plan van een ander en word je geleefd door de waan van de dag. Pak de regie over jouw carrière en over jouw leven! Maak van jouw doelstellingen een prioriteit – een ander doet dat niet voor je. Dit zorgt niet alleen voor richting, maar ook voor focus zodat je makkelijker nee kunt zeggen tegen dingen die onbelangrijk voor je zijn.

Je kunt je tijd maar één keer besteden en het is doodzonde als je niet toekomt aan de dingen die jou gelukkig en succesvol maken!


Hendrika Willemse-Vreugdenhil is spreker, high performance coach en voormalig topsporter. Ze werkte ruim 20 jaar in de techsector en was drie keer wereldkampioen karate. Ze weet dus als geen ander dat je met ambitie, discipline en doorzettingsvermogen uitzonderlijke resultaten kunt bereiken. De afgelopen jaren heeft ze talloze professionals, teams en organisaties geholpen om ook topprestaties neer te zetten. Onlangs verscheen haar boek Kick-Ass, het ultieme handboek voor ambitieuze vrouwen.


 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie