Helft Nederlandse ondernemers maakt geen winst
Helft Nederlandse ondernemers maakt geen winst

Helft Nederlandse ondernemers maakt geen winst

Redactie Baaz
Van alle ondernemingen in Nederland maakt vrijwel de helft verlies of in ieder geval geen winst. Deze informatie haalt RTL Nieuws uit de cijfers die staatssecretaris Wiebes naar de Kamer stuurde.

Wiebes stelde de cijfers samen na vragen van de Tweede Kamerfractie van de PvdA. Daaruit blijkt dat vijf procent van de bedrijven in Nederland meer dan 200.000 euro winst maakte tussen 2009 en 2012. Bijna de helft van alle bedrijven, 49 procent, in Nederland draaide verlies of een hele kleine winst. Ondernemers die minder dan twee ton winst maken, betalen effectief minder dan twintig procent winstbelasting. Dit gaat voor negen van de tien ondernemingen op, blijkt uit de cijfers van Wiebes.

Bij het grootste deel ondernemers (88 procent) die wel winst maakten tussen 2009 en 2012 was de winst minder dan twee ton. En de groep ondernemers die overblijft (12 procent) maakt wel winst, maar trekt er eerdere gemaakte verliezen van af. Daardoor komen de ondernemingen alsnog onder de twee ton-grens.

Winstbelasting

De Nederlandse ondernemers betaalden de afgelopen jaren steeds minder winstbelasting. De winstbelasting (VpB) was in 2000 nog 12,9 procent van de staatsinkomsten en in 2011 was het 7,3 procent, zo blijkt uit de brief van Wiebes. Er zijn geen recente cijfers, want het duurt een tijdje voordat de winstbelasting over een belastingjaar is afgewikkeld.

De daling van de opbrengst van de winstbelasting heeft volgens Wiebes meerdere oorzaken. Sinds 2000 is het tarief verlaagd, waardoor de opbrengst minder werd. Ook zijn de winsten van bedrijven gedaald door onder meer de economische crisis en het uitspatten van de internetbubbel.

Lees hier de hele brief.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie