Helft Nederland verwacht financiële ondersteuning

Helft Nederland verwacht financiële ondersteuning

Redactie Baaz

Ruim de helft van de Nederlandse werknemers (53%) verwacht dat werkgevers hen extra financiële hulp bieden in de huidige economische situatie. Dit blijkt uit een onderzoek van fintechbedrijf Pleo met Direct Research onder 1.042 Nederlandse werknemers. Van de ondervraagden geeft 29% aan dat financiële arbeidsvoorwaarden en extra’s zoals salaris en bonus belangrijker voor hen is geworden in de afgelopen twee jaar. 

 

Niet alleen geld, maar ook een gesprek over financiële gezondheid telt

Nederlandse werknemers geven aan dat hun werkgevers ze op verschillende manieren financieel kunnen ondersteunen. Van de respondenten verwacht 62% een structurele salarisverhoging en ontvangt meer dan de helft (52%) het liefst een jaarlijkse bonus, zoals een 13e maand of een prestatiebonus. 

Onderzoek onder werkgevers dat Pleo eerder dit jaar uitvoerde, laat echter zien dat maar liefst 36,8% van de Nederlandse bedrijven nu niet de middelen heeft om medewerkers tegemoet te komen met loonsverhogingen en bonussen in de mate waarin zij zouden willen. Sterker nog, 37% vreest dat ze werknemers een deel van hun salaris moeten inleveren of dat er mogelijk ontslagen vallen (32,6%). Meer dan 1 op de 4 werknemers tussen de 18 en 35 jaar overweegt echter zelf van baan te veranderen, omdat ze merken dat hun werkgever niet kan voldoen aan hun financiële verwachtingen. 

Werkgevers kunnen ook op andere vlakken financieel ondersteunen. Zo verwacht 25% van de werknemers dat het salaris of declaraties eerder wordt uitbetaald als zij daarom vragen. De financiële stress die werknemers ervaren, wordt er niet beter op als je beseft dat werknemers in Nederland gemiddeld 103 euro per maand moeten voorschieten. Daarnaast zou 1 op de 3 werknemers (33%) graag zien dat hun werkgever proactief het gesprek met hen voert over hun financiële gezondheid, in de leeftijdsgroep 18-35 is dat zelfs meer dan 1 op 4. Ook geeft 38% van de werknemers aan dat ze verwachten dat hun werkgever ze naar een budgetcoach verwijst als ze het financieel zwaar hebben. 

financiële

Rust, reinheid, flexibiliteit

Voor twee derde van de Nederlandse werknemers is salaris nog altijd de belangrijkste arbeidsvoorwaarde (67%), maar flexibiliteit in waar en wanneer je werkt is voor een kwart van de respondenten belangrijker geworden de laatste twee jaar. Werknemers tussen de 18 en 49 zien dit zelfs als een absolute vereiste in plaats van een leuk extraatje. Hierin verschillen zij significant van mening met 50+ers. Echter, komt er ook bij flexibiliteit de benodigde verwachtingen kijken. Zo verwacht bijna de helft (49%) van de werknemers een thuiswerkvergoeding.

Voor werknemers in de leeftijdscategorieën 36 - 49 en 50+ staat het krijgen van een vast contract na salaris op een stevige tweede plaats qua wat zij belangrijk vinden in arbeidsvoorwaarden en extra’s bij het zoeken naar een nieuwe baan. De leeftijdscategorie 18 - 35 verkiest juist flexibiliteit boven een vast contract. 

Eilika Regenbrecht, country lead Nederland bij Pleo: “Het is duidelijk dat de verwachtingen van werknemers richting hun werkgever toenemen in deze financieel onzekere tijden. We weten dat Nederlandse mkb-bedrijven het financieel niet allemaal even rooskleurig inzien, maar er is meer dat je kunt doen om werknemers te ondersteunen. Niet alleen kan een luisterend oor bieden al helpen, maar zorg ook dat werknemers bijvoorbeeld niet onnodig lang hoeven te wachten op hun salaris of het uitbetalen van hun declaraties. Een digitaal uitgavensysteem kan daarbij helpen en zelfs voorkomen dat werknemers geld moeten voorschieten.” 

zie ook:

Extra Handen bij MAX; in de zorg

Hoe controleer je dat werknemers op afstand de regels naleven?

en op WINMAG Pro:

Ironhack bundelt krachten opleiden IT-talent

Zakelijke financiering aanvragen bij Swishfund

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie