Handige tips om je wifi-signaal te verbeteren op de werkvloer

Handige tips om je wifi-signaal te verbeteren op de werkvloer

Redactie Baaz

Hoewel thuiswerken een blijvertje is gebleken, zijn veel Nederlanders sinds een paar maanden ook gewoon weer fulltime op kantoor te vinden. De kans is aanwezig dat je na een hele poos werken vanuit huis weer even moet wennen aan zoveel mensen om je heen. Om over die internetverbinding die je ineens weer moet delen nog maar niet te spreken. Gelukkig zijn er een aantal tips om je wifi-signaal te verbeteren op de werkvloer. In dit artikel vertellen we je er meer over.

Overal wifi op kantoor met een wifi versterker

Om op een simpele en betaalbare manier je wifi-signaal te versterken, is het aan te raden om een wifi versterker aan te schaffen. Het grootste voordeel van zo'n apparaat is dat je er het bereik van je internet op kantoor mee kunt vergroten. Kort samengevat heb je daardoor op meer plekken op kantoor een goede internetverbinding. Maar: let er wel op dat je de router sowieso al op een logische plek hebt staan. 

Veel mensen beschikken over een slechte internetverbinding omdat de router te verstopt zit of op een rare plek staat. Check de plek van de router dus altijd eerst voordat je besluit een wifi versterker te kopen. Het kan maar zo zijn dat je router in een kast staat of te dicht in de buurt van een ander apparaat staat dat eveneens signalen uitzendt. De beste plek voor een router is centraal in de ruimte waar mensen werken, bijvoorbeeld in de kantoortuin.

Check of je router aan vervanging toe is

Staat je router al op een logische plek en beschik je nog steeds over een haperende internetverbinding? Grote kans dat er dan iets anders aan de hand is. Misschien is de router inmiddels al zo oud dat je het apparaat het beste even kunt vervangen. Wist je dat zo'n apparaat na zes tot acht jaar aan vervanging toe is? De jaren vliegen zo voorbij, dus voordat je het weet heb je een nieuwe router nodig.

Het kan ook zijn dat je router minder oud is, maar dat je moderne smartphone of laptop over nieuwe opties op het gebied van wifi beschikt. In dat geval is het mogelijk dat je router deze opties niet ondersteunt. Ook dan is het handiger om een nieuwe router aan te schaffen, zodat jullie op de werkvloer gewoon weer gebruik kunnen maken van snel internet. En psst… soms ligt het gewoon aan de computer waarom internet traag is. Koop daarom niet alleen een nieuwe router maar ook om de tijd nieuwe computers. Check ook of alle apparaten altijd up to date zijn.

Kies het meest rustige kanaal van je wifi

Het is goed om te weten dat je wifi band uit meerdere kanalen bestaat. De kans is groot dat er op een kantoor door meerdere gebruikers met apparaten gebruik wordt gemaakt van hetzelfde kanaal. Niet zo gek dus dat daar ruis ontstaat waardoor de verbinding minder sterk wordt. Met behulp van een wifi scanner kun je zien welke kanalen gebruikt worden en welke minder 'druk' zijn. Dat is handig, want zo kun jij gaan voor het minst drukke kanaal.

Wat daarbij op een kantoor of in een bedrijf aan te raden is, is om de kanaalbreedte te vergroten. Bij de meeste routers staat de bandbreedte van een kanaal ingesteld op 20 mHz. Deze kun je omzetten naar 40 of 80 mHz. Dat doe je in de instellingen van je router. Hoe groter de kanaalbreedte van de wifi des te sneller je internet is.

Ga voor mesh wifi voor sneller internet

Wat tot slot heel goed werkt voor kantoren is mesh wifi. In het geval van mesh wifi breng je meerdere wifi punten met elkaar in verbinding op één netwerk. Al deze punten werken samen zodat jullie overal op kantoor beschikken over snel internet. Dat komt omdat de belasting van je netwerk verdeeld wordt over meerdere punten. Daarom is mesh wifi ideaal voor plekken waar meerdere mensen gebruik maken van het internet, waaronder dus een kantoor of bedrijf.

Een ander groot voordeel van mesh wifi is dat je geen kabels hoeft te leggen. De punten zijn namelijk draadloos met elkaar verbonden. Nu vraag je je misschien af wat dan precies het verschil is met mesh wifi en een wifi versterker of repeater. Simpel: waar een wifi versterker het bestaande signaal verlengt, zorgt mesh wifi ervoor dat er meerdere signalen beschikbaar zijn voor sterk internet. Het enige nadeel van mesh wifi is het hoge prijskaartje. Dan is het aanschaffen van een wifi versterker toch aantrekkelijker.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie