Handige adviezen voor een succesvolle beleggingsstart

Handige adviezen voor een succesvolle beleggingsstart

Redactie Baaz

Je hebt wat geld op je spaarrekening staan, maar je bent niet tevreden met de lage rente die je op deze rekening ontvangt. Hoe kun je je spaargeld aan het werk zetten en sneller laten groeien? Een van de opties is om te beginnen met beleggen. Als je hier geen ervaring mee hebt, dan kan de wereld van het beleggen best intimiderend zijn. In dit artikel geven we je een aantal tips voor de startende belegger. Beleggen hoeft namelijk niet eng te zijn, mits je weet waar je mee bezig bent!

 

Zorg voor voldoende startkapitaal

Als je besluit te gaan beleggen, is het belangrijk om te starten met voldoende kapitaal. Beleggen met een klein bedrag heeft vaak niet zo veel zin, omdat de kosten in verhouding tot je inleg dan vaak hoog zijn. Daarnaast is het met een heel klein kapitaal niet altijd mogelijk om voldoende spreiding aan te brengen in je portfolio. Overweeg daarom om pas te beginnen met beleggen wanneer je een paar duizend euro hebt gespaard dat je voor langere tijd kunt missen.

Lees je goed in

Voordat je je eerste aandelen koopt, is het verstandig om je goed in te lezen. Er zijn talloze boeken, websites en blogs met informatie over beleggen en financiële termen. Neem de tijd om deze informatie tot je te nemen, zodat je een goed begrip krijgt van de basisprincipes. Hoe meer je weet, hoe zelfverzekerder je keuzes zult maken bij het beleggen.

Neem niet te veel risico

Hoewel je natuurlijk altijd een beetje risico moet nemen om geld te kunnen verdienen, is het belangrijk om niet te veel risico te nemen. Stel van tevoren vast welk deel van je vermogen je bereid bent in te zetten en welk deel je liever veilig houdt. Zet dus niet zomaar alles op je beleggingsrekening. Diversifieer je beleggingen om het risico te spreiden en vermijd het investeren in slechts één type activa (aandelen, obligaties, etc.). Wees realistisch over je verwachtingen en houd in gedachten dat beleggen een spel van de lange termijn is. Verkoop dus niet al je investeringen als ze na een week een stukje lager staan.

Beleggen uitbesteden

Als je geen zin hebt om je continu bezig te houden met de ups en downs van de beurs, overweeg dan om het beleggen uit te besteden aan vermogensbeheerders. Deze professionals hebben de kennis en ervaring om je geld op een verantwoorde manier te beheren. Zo kun je eenvoudig beleggen, zonder dat je zelf veel kennis van de markt hoeft te hebben. Een vermogensbeheerder belegt je geld gespreid en precies volgens het door jou gekozen risicoprofiel. Zo weet je zeker dat je geld niet meer risico loopt dan je zou willen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie