Haarlems rooftoprestaurant DeDAKKAS lost gecrowdfunde lening van € 250.000 af

Haarlems rooftoprestaurant DeDAKKAS lost gecrowdfunde lening van € 250.000 af

Redactie Baaz

In 2017 haalde de Haarlemse rooftopbar- en restaurant DeDAKKAS in honderd dagen 250.000 euro aan investeringen op. Bijna 300 mensen investeerden via het platform CrowdAboutNow in de plannen van oprichters Dennis de Waart en Jeroen Spek. Nu, zes jaar later is DeDAKKAS uitgegroeid tot een succesvolle horecazaak op een unieke locatie in het centrum van Haarlem. Inmiddels zijn alle investeerders binnen de afgesproken termijn en volgens de gemaakte afspraken terugbetaald.  

 

DeDAKKAS

In januari 2014 stond de Waart op het dak van parkeergarage de Kamp met uitzicht over de Haarlemse binnenstad. Daar ontstond het idee voor DeDAKKAS. “Ik zag een plek voor me waar je even los van de stad was, waar je kon genieten van de ondergaande zon in de duinen verderop.” aldus de Waart. Na een traject van bijna drie jaar lukte het om de plannen vergund te krijgen. Eind 2016 gaf de gemeente Haarlem groen licht en startte de zoektocht naar geschikte financiering. Dit bleek een omvangrijk traject: “Na veel overleg met banken was het geloof gecreëerd en bleek financiering mogelijk, maar het risico van alleen een bancaire lening was voor ons als ondernemers te groot.” aldus Spek.

Crowdfunding

Uiteindelijk kozen de ondernemers voor crowdfunding via het platform CrowdAboutNow en haalden ze in 2017 samen met 289 investeerders 250.000 euro op. Mede dankzij deze crowdfunding heeft het bedrijf de plannen kunnen realiseren. “Onze investeerders hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes van DeDAKKAS. Niet alleen financieel, maar ook door zich als ambassadeurs aan ons te verbinden. DeDAKKAS heeft door de crowdfundcampagne en het ambassadeursnetwerk snel bekendheid gekregen. Ons plan gonsde door de stad. Ook de banken waar we eerder mee in gesprek waren geweest, kregen daardoor nog meer vertrouwen in ons plan, waardoor er mogelijkheden ontstonden voor aantrekkelijke aanvullende financiering” aldus Spek.

Toekomstplannen

Door het afbetalen van de lening en het goed doorstaan van de coronacrisis, is er ruimte ontstaan voor nieuwe plannen. De ondernemers hebben onder andere het idee om een park van 800 vierkante meter aan te leggen op het parkeerdek naast DeDAKKAS. “Een duinlandschap met een eigen ecosysteem. In dat park willen we aandacht vragen voor moderne stedelijke uitdagingen als hittestress, het bufferen van water tijdens hevige buien en biodiversiteit in een stedelijke omgeving.” aldus de Waart.

In de coronatijd was er ruimte om te reflecteren op de heftige periode van het ontwikkelen en de eerste openingsjaren. “Begin 2023 werd alles gelukkig snel weer als vanouds en konden we DeDAKKAS verder ontwikkelen tot wat het nu is. Een plek waar we erg trots op zijn.” aldus de Waart. Ook groeide opnieuw de wil en het vertrouwen bij de ondernemers om te dromen over een nieuwe plek. ‘Onze visie is om fijne plekken te realiseren met impact. Waar we laten zien dat consumeren ook anders kan: duurzame horeca op een toffe plek, dat is ons doel met DeDAKKAS. We kijken nu concreet naar potentiële locaties. Grote kans dat we snel opnieuw met CrowdAboutNow in gesprek gaan.” aldus Spek.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie