Hé, faal jij wel genoeg?

Hé, faal jij wel genoeg?

Redactie Baaz
Het idee dat falen niet mag is ons ingeprent. Natuurlijk, slagen is leuker, maar falen is meer dan je doel niet halen, het is een onmisbare schakel in de weg naar succes.

Zeker in ondernemen is falen een optie waar je rekening mee moet houden. En waar falen in Amerika, toch een land met een echte ondernemerscultuur, gezien wordt als de normaalste zaak van de wereld, is falen in Nederland uit den boze. Ga je één keer failliet met je bedrijf, dan heb je een stempel als 'slechte ondernemer'.

Eigenlijk heel vreemd, want falen mag (of zou moeten mogen) en kan je zelfs helpen. Neem Steve Jobs, die, ondanks dat het hem vernederde, zijn gedwongen vertrek bij Apple is gaan zien als zege. Zo zei hij in zijn Stanford Commencement Speech: ‘Het gewicht van succesvol zijn veranderde in de lichtheid van een starter die minder zeker is van alles. Het [weggaan bij Apple] bevrijde me om één van de creatiefste periodes van mijn leven in te gaan’.

Van falen naar succes

Als je slechts blijft falen is het moeilijk om te zien of te geloven dat er succes aan de horizon ligt te wachten. Er zijn dan twee belangrijke dingen die je je moet bedenken.

Ten eerste moet je blijven proberen. Een idee uitvoeren, zeker een innovatieve, of een bedrijf opstarten is als een kronkelige weg vol kruispunten zonder aanwijsborden. Het recept voor succes is niet te vinden, die maak je al ondernemend. En dan kan het gebeuren dat je soms weer op de plek terugkomt waar je bent begonnen, met dank aan het ontbreken van de aanwijsborden. Die weg waar je op rijdt om je doel te bereiken is niet recht van A naar B, maar zolang je blijft proberen kom je uiteindelijk wel bij je doel uit.

Ten tweede is succes niet meetbaar en zeer subjectief. Wat voor de één geldt als succes, is voor de ander slechts een kruimel van een taart. Om te bepalen wat voor jou geldt als succes dien je doelen en subdoelen te stellen. Faal je in het behalen van één of enkele doelen? Gewoon nogmaals proberen, met een helder en haalbaar gesteld doel kom je er uiteindelijk wel, ook als is het niet makkelijk.

Kortom, wees niet bang om te falen. Slagen is leuker, maar, zoals onderzoek aantoont, falen moet mogen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie