Nog meer mogelijk met spatial computing op Apple Vision Pro dankzij visionOS 2

Nog meer mogelijk met spatial computing op Apple Vision Pro dankzij visionOS 2

Redactie Baaz

Apple heeft een preview gegeven van visionOS 2, een grote update voor Apple Vision Pro met een innovatieve manier om ruimtelijke foto’s te maken van bestaand beeldmateriaal in je bibliotheek. Nieuw zijn ook de intuïtieve handgebaren waarmee je direct belangrijke informatie oproept, en de features voor Mac Virtual Display, Travel Mode en Guest User. Vind snel en eenvoudig je mooiste ruimtelijke foto’s in de vernieuwde Foto’s-app, beheer de gegevens van al je accounts in de nieuwe Passwords-app, profiteer van nieuwe privacytools in Safari en ontdek allerlei nieuwe functies in populaire apps als Apple TV en Mindfulness.

Met visionOS 2 heb je toegang tot meer dan 2000 ruimtelijke apps die speciaal zijn ontwikkeld voor Apple Vision Pro en ruim 1,5 miljoen iOS- en iPad-apps die ook op Apple Vision Pro draaien. Ook zijn er nieuwe tools die developers in staat stellen nog meer met spatial computing te doen en makkelijker nieuwe volumetrische en deelbare features in apps te bouwen.

“Apple Vision Pro geeft gebruikers en developers allerlei baanbrekende mogelijkheden, en met visionOS 2 is binnen twee maanden na de lancering van het product zoveel meer mogelijk geworden op het gebied van spatial computing”, aldus Mike Rockwell, Vice President Vision Products Group bij Apple. “Navigeren in visionOS gaat nog soepeler, we verleggen de grenzen met de manier waarop je herinneringen ervaart, en centrale apps op Apple Vision Pro zijn verder verbeterd. We kunnen niet wachten om onze gebruikers kennis te laten maken met alle nieuwe mogelijkheden van visionOS 2. En ook aan developers is gedacht: dankzij allerlei handige tools in visionOS 2 kun je indrukwekkende ruimtelijke apps bouwen waarmee je nog meer uit Vision Pro haalt.”

Een gloednieuwe kijk op schitterende ruimtelijke herinneringen

Ruimtelijke foto’s op Apple Vision Pro geven je mooiste herinneringen een ongelooflijk realistische extra dimensie. In visionOS 2 kun je direct vanuit de bibliotheek van de Foto’s-app ruimtelijke foto’s maken en zo dierbare herinneringen ophalen. visionOS 2 maakt gebruik van geavanceerde machinelearning om een tweedimensionale afbeelding om te toveren tot een schitterende ruimtelijke foto die op Vision Pro echt tot leven komt. Deze ruimtelijke foto’s kun je vervolgens delen met vrienden en familie met een Vision Pro. Of breng via SharePlay in de Foto’s-app iedereens ruimtelijke persona’s bij elkaar om samen de mooiste panorama’s, ruimtelijke video’s en meer te bekijken. Zo lijkt het net alsof je allemaal in dezelfde ruimte zit.

Ruimtelijke video’s op Apple Vision Pro en iPhone 15 Pro brengen bijzondere herinneringen tot leven en voeren je terug naar het moment. Later dit jaar komt Canon met een gloednieuwe ruimtelijke lens voor de populaire digitale camera EOS R7, waarmee je zelfs bij weinig licht prachtige ruimtelijke video’s maakt. Dankzij een update van Final Cut Pro wordt het mogelijk om ruimtelijke video’s op je Mac te bewerken en de mooiste titels en effecten in projecten te zetten. En met de Vimeo-app voor Vision Pro kun je je eigen ruimtelijke video’s uploaden en delen, zodat anderen er ook van kunnen genieten.

Nog meer mogelijk in visionOS dankzij nieuwe handgebaren en productiviteitsfeatures

In visionOS maakte je kennis met een innovatieve nieuwe interface die je met je ogen, handen en stem bedient. visionOS 2 maakt Apple Vision Pro nog sneller en gebruiksvriendelijker. Er zijn nieuwe handgebaren waarmee je in een handomdraai centrale functies uitvoert of veelgebruikte features oproept, zoals Home View en het bedieningspaneel. Met nieuwe gebaren kun je direct belangrijke informatie weergeven, zoals het batterijniveau. Ook zie je hoe laat het is en kun je bijvoorbeeld het volume aanpassen.

Dankzij visionOS 2 kun je nog productiever werken met Apple Vision Pro. Later dit jaar krijgt Mac Virtual Display een hogere resolutie en een groter formaat. Daarmee heb je virtueel de beschikking over twee 4K-monitors naast elkaar. Ook ideaal als je Apple Vision Pro voor je werk gebruikt, is dat je in visionOS 2 met een muis kunt werken, zodat je in allerlei workflows meer mogelijkheden hebt. Voor het eerst kun je bovendien je fysieke Magic Keyboard op Vision Pro weergeven, zelfs als je diep in een Environment of app zit.

Allerlei centrale functies van Apple Vision Pro hebben in visionOS 2 een flinke verbetering ondergaan. Je kunt nu je Home View indelen zoals jij dat wilt: zet je apps op elke gewenste plek neer, zelfs als ze oorspronkelijk zijn gebouwd voor iPhone en iPad. Travel Mode werkt nu ook in de trein, wat betekent dat je je favoriete apps ook daar kunt gebruiken en zelfs een Environment als Bora Bora kunt aanzetten om even bij weg te dromen. En wil iemand anders je Vision Pro ook eens gebruiken? Dan kun je diegene toevoegen als Guest User, waarmee oog- en handgegevens 30 dagen bewaard blijven.

Handige tools voor developers en creatieven om allerlei innovatieve ruimtelijke ervaringen te bouwen

Er zijn al veel geweldige Apple Vision Pro-apps voor uiteenlopende toepassingen ontwikkeld die de unieke eigenschappen van spatial computing optimaal benutten. En met de nieuwe API’s en frameworks in visionOS 2 maak je als developer nu nog makkelijker apps en games die volumetrischer en deelbaarder zijn. Ook HealthKit is binnenkort in te zetten voor Vision Pro. Daarmee kunnen developers innovatieve apps voor gezondheid en sport bouwen die het oneindige canvas van Apple Vision Pro optimaal benutten.

1640 LLC, developer van de app The Museum That Never Was, gebruikt de nieuwe volumetrische API’s in visionOS 2 om de 3D-objecten in de app nog levensechter te maken en nieuwe interactieve functies te bieden. Met nieuwe tools als TabletopKit kun je snel functies maken om gebruikers rondom een tafel te laten samenwerken of een ervaring te laten delen, zoals bij een bordspel of een werktafel in de productie-industrie. GRL Games gebruikte TabletopKit voor hun app Haunted Chess, een moordmysterie waarin je met 3D-schaakstukken en holografische kaarten helpt het raadsel op te lossen. Dit soort apps is ideaal voor ruimtelijke persona’s, waarmee allerlei ongekende features werkelijkheid worden.

Developers van apps voor de zakelijke markt hebben al geweldige visionOS-apps gebouwd voor allerlei toepassingen, van training en simulatie tot projectontwerp en -management. Met de nieuwe tools in visionOS 2 wordt er technisch nog meer mogelijk in de gezondheidszorg, productie-industrie, lucht- en ruimtevaart, autobranche en andere bedrijfstakken. Met nieuwe API’s als Barcode Scanning en Object Tracking helpen developers van onder meer Scandit AG en TeamViewer bedrijven allerlei dagelijkse taken efficiënter uit te voeren.

Apple Immersive Video is dé manier om verhalen te vertellen in 3D 8K-video, met een beeldhoek van 180 graden en ruimtelijke audio. Daarmee belanden kijkers midden in de actie. De Apple TV-app is de thuisbasis voor een alsmaar toenemende verzameling Apple Immersive-films en -series, bijvoorbeeld Adventure van Apple TV+ en Alicia Keys: Rehearsal Room. Later dit jaar komt Blackmagic Design met het eerste camerasysteem voor de consumentenmarkt, plus een update voor hun postproductie­software DaVinci Resolve Studio. Beide zijn geschikt voor Apple Immersive Video, waarmee professionele filmmakers van over de hele wereld de tools in handen hebben om de mooiste verhalen te vertellen in deze meeslepende vorm.

Andere nieuwe features in visionOS 2:

  • In Safari kun je nu video’s in een Environment bekijken, ook op populaire sites als YouTube, Netflix en Amazon. Tijdens het scrollen door een webpagina kun je op panoramafoto’s klikken, die dan worden uitgevouwen tot een levensechte ervaring. En wie efficiënt wil multitasken, kan Siri de tekst op een webpagina laten voorlezen.
  • In de Apple TV-app op Apple Vision Pro kun je nu meerdere programma’s tegelijk bekijken. Ideaal als je meerdere sportwedstrijden op hetzelfde moment wilt volgen. Later dit jaar kun je tot wel vijf gelijktijdige streams bekijken, zodat je niets hoeft te missen van je favoriete sport of team.
  • De Mindfulness-app helpt je om rustig en gefocust te blijven met een nieuwe functie: Follow Your Breathing. Daarbij word je met behulp van bewegende visuele animaties en geluiden bewustgemaakt van je ademhaling.
  • Dankzij live bijschriften in het hele systeem kan iedereen live gesprekken of de audio in apps volgen, ook gebruikers die doof of slechthorend zijn.
  • Je kunt content van je iPhone, iPad of Mac via AirPlay bekijken op je Vision Pro.

Beschikbaarheid

De previewversie van visionOS 2 is vanaf vandaag beschikbaar voor developers via het Apple Developer Program op developer.apple.com. Ga naar apple.com/visionos/visionos-2-preview voor meer informatie. Features kunnen worden gewijzigd. Sommige features zijn mogelijk niet in alle talen of regio’s beschikbaar. Compatibele hardware en software mogelijk vereist.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie