Groothandel ziet omzet nog steeds stijgen

Groothandel ziet omzet nog steeds stijgen

Redactie Baaz
De omzet in de groothandel steeg in het derde kwartaal van 2017 met 3,5 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Vooral bij de zuivelhandelaren, handelaren in landbouwmachines en de toeleveranciers aan de industrie steeg de omzet. De omzet van de handelaren in landbouwproducten nam juist af. Dit meldt het CBS in de Kwartaalmonitor groothandel.
 
In nagenoeg alle sectoren van de groothandel steeg de omzet. Er werd 2,5 procent meer omgezet in de groothandel in voedingsmiddelen. In de zuivelhandel zorgde de hogere melkprijs net als in het tweede kwartaal voor flink meer omzet; de groei was daar 24 procent. 

Groothandel voor consumentenartikelen

Daarnaast groeide de omzet in de groothandel voor consumentenartikelen met 4,5 procent gestaag door. De leveranciers van apparatuur aan de industrie deden vooral over de grens goede zaken. Zij zagen hun omzet groeien met bijna 8 procent.

De toeleveranciers voor de industrie kenden met 7,9 procent omzetgroei het beste kwartaal van de afgelopen vijf jaar. Deze branche, die onder andere levert aan de auto-industrie en handelt in compressoren en intern transportmaterieel, profiteerde van een toegenomen vraag naar materieel. Ook hier was het vooral de vraag over de grens die het omzetcijfer stuwde.

Verwachtingen blijven positief

De verwachtingen van de handelaren blijven positief. Zo verwachten ze in 2018 meer personeel nodig te hebben. Het positieve sentiment in het derde kwartaal valt samen met het laagste aantal faillissementen in jaren. In het derde kwartaal maakten 89 handelaren de gang naar de curator. Dat zijn er 6 minder dan het kwartaal ervoor.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie