Groeien met en door ondernemers

Groeien met en door ondernemers

Redactie Baaz

Veel mensen hebben wel eens gehoord van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), maar slechts weinig ondernemers hebben zich erin verdiept. Daarom ontwikkelde Charlotte Krielaart een exclusief programma voor, door en met ondernemers: Ondernemers NLP. Krielaart geeft aan: “Het gaat vooral om het samen doen en de herkenning bij elkaar vinden. Ondernemers en leidinggevenden hebben te vaak het gevoel dat ze er alleen voor staan en dat openheid naar medewerkers en collega’s zich tegen hen kan keren. Als ondernemers onder elkaar wordt dat een stuk makkelijker. Dus, ben jij leidinggevende en wil je meer rendement en balans in je leven brengen, meer inzicht in jezelf en anderen krijgen en ervaren hoe je effectiever kunt omgaan met de mensen om je heen, dan krijg je met de opleiding Ondernemers NLP een volle gereedschapskist om jezelf onder het vergrootglas te leggen en je team beter te laten functioneren.

De eerste doelgroepspecifieke ondernemersopleiding voor NLP in Nederland 

Als (interim)manager geniet Charlotte Krielaart niet voor niets een grote reputatie op het gebied van veranderings-, reorganisatie- en crisisvraagstukken. Dagelijks ervaart ze aan den lijve de druk voor ondernemers, managers en zelfstandige professionals. Die ze ervaren of die ze zichzelf opleggen, zowel zakelijk als privé. Je herkent de drive wel: sneller – hoger – verder. Grote sprongen maken, in resultaten en in communicatie. Het is dan de uitdaging om grip te houden op snelle veranderingen en effectief te reageren op mensen om je heen.  Voor deze leidinggevenden is het exclusieve programma Ondernemers NLP ontwikkeld, waarmee je in hoog tempo nieuwe inzichten, praktische tools en kennis vergaart over de werking van je brein. Krielaart: “Je krijgt al snel inzicht in het onderlinge krachtenveld tussen je medewerkers en jouw eigen rol daarbinnen. En hoe je die direct kunt toepassen in de dagelijkse praktijk.”

Niet zomaar uit de lucht gegrepen, NLP heeft een solide wetenschappelijke basis 

NLP is in de jaren zeventig ontstaan aan de Universiteit van Californië (Santa Cruz). De grondleggers van NLP (John Grinder, Richard Bandler en Frank Pucelik) deden jarenlang samen onderzoek onder uitblinkers met aanzien in hun vakgebied. Wat doen deze mensen anders dan anderen? De buitenwereld ziet hun talent, vaardigheden en vermogens vaak als individuele eigenschappen, terwijl de expert zich daarvan vaak niet meer bewust is. Inmiddels is het doel van NLP om de vaardigheden van een ervaren en succesvol persoon (expert) beschikt, snel en efficiënt over te dragen. Een van de modellen ken je ook: van onbewust onbekwaam via bewust onbekwaam naar bewust bekwaam. En uiteindelijk ga je op de automatische piloot, want onbewust bekwaam voelt als intuïtie, maar is te leren. 

Niet op je stoel blijven zitten

Je persoonlijk groei ontwikkelen lukt niet met braaf op je stoeltje zitten, op het juiste moment even klappen en een kopje koffie. “Met energie maak je energie”. Dus laat je zintuigen in beweging komen: zien, horen, voelen, ruiken, proeven. Niet top-down dus, maar in een stevige interactie met gelijkgestemden om je heen. Twee dagen per maand geef en krijg je onmiddellijk feedback binnen een enthousiaste groep ondernemers, managers en professionals. Je leert beter formuleren en luisteren. Je leert lichaamstaal lezen en ontdekt welke houding en stijl bij jou past om anderen mee te nemen. Stof tot nadenken over jouw toolbox aan communicatie-instrumenten. En dat kan – of beter, moet –in een sfeer van plezier, humor en ontspanning. Zoals een deelnemer het verwoordde: “Charlotte Krielaart houdt je bij de les; zelfs haar uitleg over de theorie blijft steeds interessant en wordt nooit saai.”

De juiste feedback 

Feedback geven is mensen uitdagen om te groeien en is onmisbaar als je met anderen samenwerkt. Het meeste effect behaal je als je feedback positief weet te verwoorden. Oefeningen in feedback geven en ontvangen vergt een kwetsbare op(en)stelling van de betrokkenen. Dat doe je liever niet in je dagelijkse omgeving, waar de uitwerking heel anders kan uitpakken dan jouw intentie. Hoe fijn is het dan om in een veilige setting te ervaren wat je kunt veranderen – lees: verbeteren – aan jouw manier van complimenten geven of hoe je een ander wijst op verbeteringsmogelijkheden? En let wel: Falen bestaat niet, er is alleen feedback.

NLP-communicatiemodel 

Het NLP-communicatiemodel geeft onder andere antwoord geeft op de vraag "Hoe nemen we waar en hoe reageren we op de buitenwereld?" Ons brein filtert de miljoenen bits aan data en informatie die per seconde op ons afkomt. Door drie onbewuste, universele modelleerprocessen, namelijk: weglaten, vervormen en generaliseren. Voor de analytici onder ons, het past ook in een schematisch model, onderdeel van de theorie tijdens de opleiding. 

Over oogbewegingen en voorkeurspatronen 

In 1890 publiceerde de gerenommeerde Amerikaanse psycholoog William James als eerste iets over oogbewegingen. Bijna 100 jaar later werd dit opgepakt door de oprichters van NLP. Zij ontdekten dat – tijdens gesprekken – onze ogen zich ruwweg in 4 richtingen bewegen; van links naar rechts en naar boven en beneden. Hierin ligt veel informatie verborgen over hoe informatie verwerkt wordt en wat er intern bij iemand gebeurt. Het brein verwerkt binnenkomende informatie op diverse manieren en onze ogen verraden de plaats in de hersenen waar de informatie is opgeslagen. De oogbewegingen sluiten aan bij ons zintuiglijke voorkeursysteem: 

  • Visueel (beelden) 
  • Auditief (geluid) 
  • Kinesthetisch (gevoel) of  
  • Auditief digitaal (interne dialoog, analyse). 

Bewust zijn de oogbewegingen nauwelijks te sturen en het is ook geen leugendetector. Gevorderden in NLP gebruiken dit onbewuste proces als aanvullende informatie. 

Zelfreflectie en zelfvertrouwen 

Zit je op het juiste spoor of moet je op bepaalde gebieden nog wat in beweging komen? Ondernemers NLP helpt je om eerlijke vragen te stellen. Op alle gebieden kun je inzichtelijk maken waar er nog wat te winnen valt, zoals: 

  • Werk 
  • Gezondheid 
  • Geld 
  • Maatschappelijke bijdrage 
  • Relatie, vrienden en familie  
  • Ontspanning.  

Als je weet waar je staat, kun je in een volgend stadium – met hulp van je ondernemende mede-cursisten– (nieuw) zelfvertrouwen opbouwen.  

Fasten your seatbelts  

Een boost in vaardigheden en zelfvertrouwen komt niet vanzelf. Wil je alle mogelijkheden volledig uitbuiten, dan ga je de diepte in met de opleiding Ondernemers-NLP van 15 intensieve dagen, verdeeld in clusters, over een periode van 6-7 maanden. Deze leidt je op tot gecertificeerd NLP Practitioner en is volledig toegespitst op de uitdagingen van ondernemers, managers en zelfstandige professionals. De eerstvolgende opleidingsdagen zijn 17 en 18 januari 2024. 
Meer informatie op www.ondernemersnlp.nl 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie