Green-Bricks wint Startup Weekend Utrecht
Maak een startup in 54 uur.

Green-Bricks wint Startup Weekend Utrecht

Redactie Baaz

Green-Bricks is zondag 16 november de winnaar geworden van het Startup Weekend in Utrecht. Tijdens dit weekend, wat op vrijdagavond begon, werkten de deelnemers in teams aan een startup. Het thema van dit weekend was 'Smart Cities'.

Van 14 tot 16 november werd het Startup Weekend in Utrecht gehouden. De teams proberen met hun idee de steden slimmer te maken en een betere plek te creëren om in te leven. De startups beginnen op de vrijdagavond met slechts een idee. Op zondag moet er een werkende demo zijn en een uitgewerkte presentatie.

Green-Bricks

De winnaars, Green-Bricks, willen met hun bedrijf eigenaars van huizen inzicht geven in hoeveel energie ze verbruiken, maar niet nodig hebben per jaar. Met hun website maken ze het voor huiseigenaren mogelijk om inzicht te geven in hoeveel energie hun huishouden precies verbruikt en welke stappen ze kunnen ondernemen om dit minder te maken. Dit kunnen stappen zijn als betere isolatie of zonnepanelen installeren. Vervolgens kunnen ze aanbieders zien die deze services mogelijk maken en hoeveel dit kost. Het idee is ontwikkeld door Johan Boer, Elmar Weber, Sjors Martins, Henk Beijert en Bart van den Bosch. 'De vibe was echt super', zegt het team over dit weekend. Hun startup eindigt dan ook niet na dit weekend. 'Het team versterkt elkaar door de kwaliteiten die iedereen heeft. Bovendien geloven we echt in dit idee.' Het team Green-Bricks heeft met hun eerste plaats de mogelijkheid gekregen om drie maanden gebruik te mogen maken van een kantoorruimte in het Hooghiemstra, waar het evenement ook gehouden werd.

Goed team

Bas van Ooijen is één van de organisatoren van het Startup Weekend en net als de rest een vrijwilliger. Van Ooijen is mede-eigenaar en CEO van Owlin. Ook zij begonnen hun bedrijf tijdens een startup weekend. Volgens hem is het belangrijkste van een startup dat je een goed team hebt. 'Er zitten zeker een aantal teams bij die groot kunnen worden', zegt Van Ooijen na de bekendmaking van de winnaars, 'maar bijna ieder team gaat wel door. Dat is heel leuk om te zien.' Van Ooijen deed zelf negen keer mee aan dit soort evenementen en besloot dit jaar om te helpen met de organisatie. 'Mensen motiveren elkaar om te beginnen tijdens dit soort evenementen', aldus Van Ooijen, 'dat is heel belangrijk.'

Avocado

De nummer twee van het Startup Weekend in Utrecht is Avocado, die zichzelf omschrijven als 'Thuisbezorgd.nl voor gezond eten'. 'We zijn keihard bezig geweest tijdens dit weekend. Je zorgt ervoor dat het gaat werken. Dat je dan een prijs wint, voelt als een bevestiging', vertelt teamlid Alexander Wijninga. Ook Avocado, een startup die een platform wil bieden om gezond eten online te bestellen en thuis te laten bezorgen, gaat verder. 'Over een jaar willen we in drie steden zitten: Rotterdam, Amsterdam en Utrecht.'

Circular City

De derde prijs ging naar Circular City, een startup die bewoners van de binnenstad van Utrecht de mogelijkheid wil geven om hun groenafval weg te laten brengen. Het afval willen ze laten opeten door wormen, die er vervolgens mest van maken. Deze mest kan gebruikt worden om groente en fruit mee te verbouwen. De wormen kunnen uiteindelijk gevoerd worden aan vissen. Op deze manier willen ze van groenafval weer eten maken, zodat er een groene, vicueuze cirkel onstaat. Ook dit team gaat met hun startup verder. 'Het was heel inspirerend en we willen er echt een bedrijf van maken', vertelt Jacob Paul Bussmann, één van de teamleden.

Volgende Startup Weekend

Het volgende Startup Weekend in Utrecht is volgend jaar. Dit jaar werd het initiatief opgezet door Rabobank, UtrechtInc, Hooghiemstra, de gemeente Utrecht en de Europese Unie. Tijdens het weekend kregen de teams hulp van verschillende mentoren, zoals João Oliveira, werkzaam bij Rockstart, en Wienke Giezeman, mede-oprichter van WappZapp.tv. De deelnemers kregen een workshop in pitchen en er werden key-note speeches gegeven door Oscar Kneppers, oprichter van Rockstart, en Daan Weddepohl, oprichter en CEO van Peerby.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie