Google Books opnieuw onder vuur

Redactie Baaz
Na veel discussie trof Google in 2008 een schikking met Amerikaanse auteurs en uitgevers zodat het miljoenen boeken kon aanbieden via Google Books. Een Amerikaanse rechter keurt die schikking echter nu af.

Google lanceerde in 2004 Google Books, waarvoor het bedrijf al meer dan vijftien miljoen boeken heeft ingescand. Dat leidde tot veel discussie met auteurs en uitgeverijen over de rechten van de titels.

In 2008 ging Google daarom een schikking aan met de protesterende partijen. Daarin beloofde het bedrijf jaarlijks een bedrag van 125 miljoen dollar aan royalties te betalen en ook de inkomsten uit advertenties te delen.

Teleurstelling

Rechter Denny Chin van het hof in Manhattan oordeelt nu dat hij de regeling niet goed kan keuren. Hij vindt dat Google teveel de mogelijkheid krijgt om boeken te exploiteren zonder toestemming van de rechthebbende.

Google is niet blij met de uitspraak van de rechter, zo schrijft NRC Handelsblad: ‘De overeenkomst maakte het mogelijk dat miljoenen zeldzame boeken makkelijk toegankelijk zouden worden in de VS. Daarom blijven we ondanks deze tegenslag doorwerken aan de digitalisering', aldus een woordvoerder van de zoekgigant.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie