Google bespioneerde mensen drie jaar lang

Redactie Baaz
Internetbedrijf Google heeft drie jaar lang mobiele netwerken afgeluisterd en gegevens verzameld over het internet- en e-mailverkeer van mensen. Dat bleek dit weekend.

De Britse omroep BBC bracht het nieuws naar buiten. De auto's van Google die de afgelopen jaren in veel landen zogenoemde Street View-foto's maakten, waren ook uitgerust met antennes om dataverkeer in de lucht op te vangen en op te slaan. Street View is Google's dienst voor het bekijken van foto's van de straat, als onderdeel van de navigatie- en kaartservice Google Maps.

De zaak kwam aan het rollen door de Duitse overheid, die onderzoek deed naar wat de Google-auto's aan informatie verzamelden. Google heeft inmiddels zelf toegegeven een fout te hebben gemaakt en het vertrouwen van consumenten te hebben geschonden. Volgens het bedrijf gaat het om een softwarefout.

Blijft de vraag waarom de auto's van Google met antennes zijn uitgerust voor het heimelijk spioneren van het mobiele dataverkeer van mensen en waarom er ten minste een programmeur is geweest die de systemen bij Google zo heeft ingesteld dat de gegevens ook werden opgeslagen over zo'n lange periode. Volgens de Duitsers gaat het onder meer om e-mail, welke websites werden bezocht en welke foto's werden bekeken.

Bron: BBC / AP /  Bild.de / Baaz

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie