Gezichtsherkenning gekoppeld aan schijfencryptie

Gezichtsherkenning gekoppeld aan schijfencryptie

Redactie Baaz

Wachtwoorden zijn eigenlijk de slechts denkbare 'sleutels' om computerdata te beveiligen. Een nieuwe semi-biometrische oplossing dienst zich aan.

Biometrie staat voor identificatie aan de hand van persoonsgebonden lichaamskenmerken. We kennen al jaren vingerscanners, stemherkenners en andere biometrische beveiligingen. Niet alleen bij deuren van bedrijfsgebouwen, maar steeds vaker ook als onderdeel van een zakelijke notebook.

Toegang voor gebruikers van telebankierdiensten, maar ook zakelijke netwerken en computers, eventueel ook op afstand (voor telewerkers), wordt meestal geregeld via een 'token', een apparaatje dat aan de hand van een persoonsgebonden nummer een nieuwe toegangscode berekent. Dat is behoorlijk hacker-proof, maar is toch een vervelende handeling. En je moet niet te je token en bijbehorende reader vergeten, laat staan ergens laten liggen.

Semi-biometrisch
SafeBoot, een Nederlandse ontwikkelaar van producten voor mobiele databeveiliging en Passfaces Corporation, kondigen nu een semi-biometrische authenticatiemethode aan waarbij de gebruiker zonder 'token' veilig toegang kan krijgen tot zijn computer (en achterliggende netwerk).
Semi-biometrisch - omdat het de gebruiker zlf is die gezichten moet herkennen. Door in een serie afgebeelde foto's de juiste gezichten aan te klikken, voert hij of zij zijn tweeede wachtwoord in (er moet ook nog een gewoon wachtwoord worden ingevuld).
Echt hacker proof lijkt het ons nog niet helemaal (mensen kunnen nog altijd over je schouder meekijken om het 'wachtwoord' mee te lezen), maar het is alleszins beter dan gewone wachtwoorden (die ergens worden neergekrabbeld) en zeker goedkoper dan een stel tokens en bijbehorende readers aan je collega's uitdelen.

SafeBoot Device Encryption 5.0
De oplossing wordt toegevoegd aan de nieuwe editie 5 van de SafeBoot Device Encryption-software. De authenticatie vindt al plaats tijdens het opstarten van de computer. De combinatie van de technologie van beide bedrijven beveiligt de data op PCs, laptops en mobiele apparaten.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie