Geschiedenis van de achteruitrijcamera

Geschiedenis van de achteruitrijcamera

Redactie Baaz
Elektronica is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Dit is ook te zien binnen het vervoer. Een van de eerste stukjes elektronica die we hier zien verschijnen, is de achteruitrij camera. Een camera achter de auto hangen om vervolgens alle hoeken rondom je voertuig te kunnen zien. Klinkt ideaal toch?

Toch is het stiekem niet zo makkelijk het beeld van de camera op een logische manier door te geven aan de chauffeur of chauffeuse van de auto. Met name grotere voertuigen kunnen echter veel veiligheid winnen met een achteruitrijcamera en het is dus een waardevolle vooruitgang, maar hoelang bestaat dit eigenlijk al en komen er in de toekomst naast piepende achteruitrijcamera’s ook pratende of camera’s? 

Geschiedenis 

Het idee voor de achteruitrijcamera werd gelegd in 1956, waar heel simpel een camera achterop de auto is bevestigd. Een studiemodel van Buick mocht deze primeur dragen en werd daarmee de eerste auto met een achteruitrijcamera. Helaas moesten ze daar niet te vroeg juichen, want de beelden die de camera maakte zijn nooit bij de chauffeur beland. Een mooie tv in het dashboard zou dit moeten gaan uitzenden, maar dit is iets dat pas later lukte. Natuurlijk moeten we niet te streng zijn, we hebben het immers over ongeveer 70 jaar geleden en de basis was gelegd. 

Vrachtwagens

Een aantal decennia later is het niks onbekends meer. Niet alleen auto’s, maar ook transportvoertuigen gebruiken achteruitrijcamera’s. Lang na het uitvinden van de eerste auto’s, verschenen vrachtwagens rond 1923 in het verkeersbeeld. Grote, logge, zware rijdende bakken die zich niet snel of makkelijk kunnen wenden. Een paar extra ogen voor deze voertuigen klinkt niet als een slecht plan. Dit is voor zowel de weg genoten als de chauffeur van de vrachtwagen een klein stukje rust. Uiteindelijk zal een oude stadsfiets het helaas nooit winnen van een de rijdende metalen bakken. Een achteruitrijcamera haalt ook grotendeels de dode hoek weg waar vrachtwagens en andere hoge voertuigen vaak last van hebben. Mocht je dus ooit weer oog in oog staan met een achteruitrijcamera van een vrachtwagen kan een keertje zwaaien geen kwaad. 

Toekomst 

Voorlopig gaan we nog niet af zijn van de achteruitrijcamera’s.In 2022 worden namelijk achteruitrijcamera’s een verplicht onderdeel van auto’s in Amerika en ook hier in Nederland is er vaker wel dan niet een piepende hulp bij het inparkeren. Zoals eerder al gezegd is dit vooral voor grotere voertuigen als vrachtwagens enorm voordelig. Ook voor iemand die graag op reis gaat met een camper, zijn achteruitrijcameras camper ook mogelijk. Een achteruitrijcamera set kopen is gelukkig wel makkelijker gezegd dan gedaan. Een draadloze achteruitrijcamera of een met snoer, opties zijn er in overvloed. Zorg natuurlijk wel dat je hem goed afstelt voor je de weg op gaat.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie