Axis Communications schenkt camera aan International Polar Foundation
Axis Communications schenkt camera aan International Polar Foundation

Axis Communications schenkt camera aan International Polar Foundation

Redactie Baaz

Hulp bij beveiliging en een meteorologisch instrument

Axis Communications heeft in november 2022 een nieuwe camera aan de International Polar Foundation geschonken. Het betreft de Axis Q6125 PTZ camera die is geïnstalleerd in ’s werelds eerste en enige uitstootvrije poolonderzoeksstation: het Princess Elisabeth Antarctica. Het station doet onderzoek naar de klimaatverandering op aarde. Axis heeft de camera aan de foundation gegeven als onderdeel van het Social Corporate Responsibility Initiative.

Het onderzoeksstation is vier van de twaalf maanden per jaar bemand. Alle andere maanden is het donker op de zuidpool en wordt er niet genoeg energie opgewekt door de zonnepanelen om het onderzoeksstation voortdurend draaiende te houden – dit is ook niet nodig. Het station wordt namelijk volledig op afstand beheerd. Met de camera van Axis is het mogelijk om de onderzoeksunit (waar al de onderzoeksapparatuur staat), de windmolens en het station zelf goed in de gaten te houden.

Vanuit huis in de gaten houden


“De camera speelt een belangrijke rol om het station op afstand te kunnen beheren”, zegt Johnny Gaelens, CTO van het afgelopen seizoen voor de International Polar Foundation. “De negen windmolens die we bij het station hebben, zorgen ervoor dat alle onderzoeksapparatuur in de unit blijft draaien. Met de Axis camera kunnen we vanuit huis zien of alle apparatuur goed werkt en ingrijpen als dat nodig is. We houden hiermee de unit met alle apparatuur in de gaten, maar we letten ook op sneeuwophoping of eventuele schade aan de gebouwen na een heftige storm.”

Een meteorologisch instrument


Als het station onbemand is, wordt de camera gebruikt voor informatievoorziening. Deze informatie gaat over het station zelf, maar ook over de weeromstandigheden. De informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar omliggende stations en meteorologen, om zo het weer in de regio te kunnen voorspellen. De camera deelt drie tot zes geautomatiseerde berichten per dag. En als het station bemand is, worden er foto’s rondgestuurd om andere Antarctica-stations te helpen met weersvoorspellingen en het plannen en organiseren van vluchten voor onderzoekers en bevoorrading. “Deze weerinformatie is essentieel voor luchttransport”, zegt Gaelens. “Het kan levens redden. Piloten kunnen namelijk rekening houden met de meest actuele weersomstandigheden en eventueel hun reis aanpassen waar nodig.”

“We zijn ontzettend blij dat wij een bijdrage leveren aan dit belangrijke onderzoek”, zegt Johan Ledens, Sales Engineer Belux bij Axis Communications. “Onze Axis Q6125 PTZ camera verricht geen metingen voor het onderzoek zelf, maar het helpt met de veiligheid en de documentatie van dit onderzoek. We zijn trots dat we de Axis camera’s op zoveel plekken in de wereld kunnen gebruiken. Zelfs bij -40 graden Celsius.”

 

Lees ook: Slechts één derde van de Nederlanders durft iemand aan te spreken bij overtreding van de coronamaatregelen

Lees ook: De poorten van de ‘SANS 2022 Holiday Hack Challenge’ zijn geopend

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie