Gerichte ondersteuning voor veelbelovende ondernemers hard nodig

Gerichte ondersteuning voor veelbelovende ondernemers hard nodig

Redactie Baaz

Nederlandse ondernemingen met groeipotentie moeten in een veel vroeger stadium van hun ontwikkeling gerichte ondersteuning krijgen.

Op die manier groeien uiteindelijk meer van deze bedrijven door tot scale-up. Daarbij moet niet alleen aandacht zijn voor kapitaalverstrekking, maar ook voor ondersteuning op het gebied van kennis, talent, markt en faciliteiten. Dat concluderen de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en InnovationQuarter naar aanleiding van onderzoek naar snelgroeiende bedrijven in de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Brabant en Zuid-Holland zijn samen goed voor 40 procent van de snelgroeiende bedrijven in Nederland, zo blijkt uit onderzoek van Erasmus Centre for Entrepreneurship (ECE). Nederland telt verhoudingsgewijs nog altijd de meeste scale-ups van Europa, maar dit aandeel neemt al jaren af. 

Brabant en Zuid-Holland boven gemiddelde

Hoewel zowel Brabant als Zuid-Holland boven het landelijk gemiddelde scoren, is de neergaande trend ook in deze provincies duidelijk zichtbaar. Om de positie van Nederland als Scale-Up Nation de komende jaren verder te kunnen uitbouwen, moet de ondersteuning van veelbelovende bedrijven dan ook naar een hoger plan worden getild, zo stellen de BOM en <span class="nanospell-

Ondersteuning voor scale-ups

'Scale-ups zorgen bij uitstek voor nieuwe banen en leveren daarmee een grote bijdrage aan de duurzame versterking van Nederland. De opschaling van potentievolle bedrijven is daarom een absolute topprioriteit voor de BOM,' aldus Jan Pelle, algemeen directeur van de BOM. 'Dat begint al in de vroegste fase van de bedrijfsontwikkeling en gaat veel verder dan puur het verstrekken van kapitaal.'

Percentage scale-ups gehalveerd

Tussen 2008 en 2014 is het percentage scale-ups in Nederland gehalveerd: van 11 tot 5,4 procent. Scale-ups zijn volgens de OESO bedrijven die over een periode van drie jaar meer dan 2 procent omzet- of werknemersgroei per jaar hebben weten te realiseren. De classificatie geldt alleen voor bedrijven die aan het begin van de periode 10 of meer medewerkers hadden en/of een omzet van minstens 5 miljoen. 

Volgens het onderzoek voldeden in 2014 in Zuid-Holland 648 bedrijven en in Brabant 466 bedrijven aan die criteria. Daarmee zijn beide provincies tezamen goed voor maar liefst 1.114 snelgroeiende bedrijven, oftewel 40 procent van alle scale-ups in Nederland. 

Snelgroeiende bedrijven komen in beide provincies het meest voor binnen de groot- en detailhandel, High Tech systemen, Agri & Food en Logistiek. Opvallend in Zuid-Holland is de opkomst van scale-ups binnen High Tech systemen, terwijl snelgroeiende bedrijven in Brabant steeds vaker binnen de ICT actief zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie