Gelderland stimuleert de deeleconomie door streekbussen te schrappen
Deelauto's in plaats van streekbussen

Gelderland stimuleert de deeleconomie door streekbussen te schrappen

Redactie Baaz

Inwoners van het Gelderse platteland zullen het in de toekomst zonder streekbus moeten doen. In ruil daarvoor krijgen ze een eigen FlexNet met bijvoorbeeld deelauto’s en buurtbussen.

Als we gedeputeerde Conny Bieze (VVD, vervoer) moeten geloven, is het huidige busdienstsysteem niet meer van deze tijd, zo meldt Dagblad Trouw. De reden om streekbussen grotendeels te schrappen in de provincie is het grote aantal lege bussen die meer geld kosten dan opleveren. Door de stijgende kosten moeten klanten steeds meer geld neerleggen voor een buskaartje en die lijn moet doorbroken worden, vindt Conny Bieze.

FlexNet

De oplossing vindt de provincie in een deeleconomisch project en dat is best bijzonder. Hoewel steeds meer steden en gemeenten aandacht en geld steken in dit soort initiatieven, hebben we nog niet eerder meegemaakt dat het een hele vervoersketen vervangt. Het nieuwe vervoerssysteem komt in de vorm van een FlexNet die gemeenten en inwoners zelf mogen inrichten. Uitgangspunt is volgens Bieze dat de focus voortaan op de vraag ligt in plaats van op het aanbod, een belangrijk kenmerk van de deeleconomie. Geen lege bussen in de avonden dus, maar deelauto’s, buurtbussen en treintaxi’s die rijden wanneer er passagiers zijn.

Vraag en aanbod

Pieter van de Glind en Harmen van Sprang van ShareNL denken dat Gelderland op deze manier een flexibel systeem opzet waarbij vraag en aanbod efficienter bij elkaar wordt gebracht. Ze juichen het initiatief van harte toe, vertellen ze: ‘Wanneer Gelderland er in slaagt om inderdaad naar de vraag te kijken ontstaat er een socialer, duurzamer en rendabeler vervoerssysteem. Het is wel belangrijk dat er geen huidige busgebruikers uit te boot vallen. Maar uiteindelijk heeft een deeleconomisch systeem de potentie om de mobiliteit van mensen juist te verbeteren. Dit komt voornamelijk omdat er een meer flexibel systeem ontstaat die vraag en aanbod efficiënter bij elkaar kan brengen.’

Meer over de deeleconomie en een interview met de oprichters van ShareNL lees je in de zojuist verschenen editie van Baaz.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie