Geld lenen: hoe werkt het voor zelfstandig ondernemers?

Geld lenen: hoe werkt het voor zelfstandig ondernemers?

ZZP
Jonas Bloemen
Als zelfstandig ondernemer is het lastig in te schatten hoe hoog je inkomen in het aankomende jaar zal zijn. Je bent afhankelijk van de omzet die je draait. Wanneer je in loondienst bent is het eenvoudiger om geld te lenen. Een contract biedt de geldverstrekker de garantie dat het geleende geld ook terugbetaald kan worden.

Geld lenen als zelfstandige kan dus best nog een flinke klus zijn. Toch is het mogelijk, al hangen daar wel wat voorwaarden aan vast. Ondernemers met een eenmanszaak, vof of BV kunnen een krediet voor zelfstandigen afsluiten. Wie in aanmerking voor een zelfstandigenlening wil komen moet beschikken over de jaarrekeningen van de afgelopen drie jaar, moet een positieve BKR registratie hebben en moet wonen in een koop- of huurwoning. 

Waarom lenen als zelfstandige?

Een zelfstandig ondernemer die geld leent behoudt op die manier zijn ondernemingskapitaal. Hierdoor kan er extra geïnvesteerd worden waardoor er in korte perioden veel geld verdiend kan worden. Daarnaast zou je van een lening bijvoorbeeld een nieuwe auto kunnen kopen, zonder dat het kapitaal van je bedrijf daar werkelijk onder lijdt. 

Hoeveel geld een zelfstandig ondernemer kan lenen hangt af van diverse factoren, zoals leeftijd, inkomen, koophuis of huurwoning, BKR-codering, saldo lopende leningen en de hoogte van het leenbedrag. Het afsluiten van een doorlopend krediet kan boetevrij gedaan worden. Dat geeft een zelfstandig ondernemer de ruimte om ook een iets lagere omzet te draaien. Wanneer alle documenten verzameld zijn en de offerte getekend is duurt het hooguit twee werkdagen voordat het geld op de rekening is bijgeschreven. 

Bij het kiezen van een geldverstrekker is het belangrijk bepaalde zaken tegenover elkaar op te wegen. De rente per geldverstrekker scheelt enorm. Zo heeft het Nederlands Krediet Collectief bijvoorbeeld de laagste rente van Nederland. Die rente bewaken zij ook voor je.