Geen briefpost meer: alles digitaal

Jonas Bloemen
Hoewel briefpost al een tijd een aflopende zaak is, wil het kabinet af stappen van verzending per post. Het wil de ontvanger de mogelijkheid geven om digitaal toegang tot de brief te krijgen.

LEES OOK: Waarom je alle prullenbakken op kantoor moet weghalen

De afgelopen jaren heeft de mail steeds meer brieven vervangen. Het aantal verstuurde brieven neemt hard af. Voor het kabinet reden om te onderzoeken of het mogelijk is om over te gaan op enkel digitale post. Iets wat volgens staatssecretaris Keijzer past bij de moderne tijd. 

Geen briefpost

Het idee wat nu gesmeed is, zal betekenen dat wanneer de consument dat wil, de brieven ook gescand aangeboden kan worden. Met het plan wil Keijzer dat postbedrijven beter op de verschuiving naar mails kan inspelen en dat consumenten zelf meer te zeggen krijgen over hoe en waar zijn post bezorgd willen ontvangen. 

Het plan houdt wel in dat de minimale eisen voor postbedrijven blijven bestaan. Bijvoorbeeld zal PostNL de openbare brievenbussen vijf dagen per week moeten blijven legen. Iets wat ervoor zorgt dat brieven de volgende dag bezorgd worden. Het is niet bekend of overheidsinstellingen zoals de belastingdienst over zullen gaan stappen op digitale post.