Gastexpert: Diversiteit op de werkvloer
Gastexpert: Diversiteit op de werkvloer

Gastexpert: Diversiteit op de werkvloer

MVO
Redactie Baaz
Welke ondernemer wordt niet wakker als iemand hem zegt dat hij een substantiële omzetstijging kan halen? Dus ik spitste mijn oren toen ik hoorde van een onderzoek van het MIT en de George Washington University. In dit onderzoek stond dat teams beter presteren wanneer ze gemengd van samenstelling zijn, dus uit ongeveer evenveel mannen als vrouwen bestaan. Een gemengd team haalt volgens de onderzoekers maar liefst veertig procent meer omzet dan homogene teams. Hoe kan dit?

Het gedrag van mannen ondergaat een stevige invloed van het hormoon testosteron. Dat maakt ze doelgerichter, ambitieuzer, statusgevoeliger en procesgerichter dan vrouwen. Vrouwen beschikken over meer zorghormonen, waardoor ze sociale aspecten meer meewegen dan mannen. Ze zijn mensgerichter, leveren vaak een gedegener kwaliteit en zijn democratischer. Natuurlijk zijn er mannelijke vrouwen en vrouwelijke mannen. Die zitten 'tussen de pure types in'. Maar wat de meerderheid van de mensen betreft klopt het wel. Dus wanneer we mannen zien als meer proces- en doelgericht en vrouwen als de kwaliteitsbewakers die bovendien de mensgerichte kant van de zaak benadrukken, heb je in gemengde teams een mooie mix van al die kwaliteiten.

Dan zijn er nog twee verschillen die bij gemengde teams een rol spelen. Het is bekend dat mannen gemakkelijker een risico nemen dan vrouwen (gokschulden!), en mannen zijn contextafhankelijker dan vrouwen. Laten we met het laatste beginnen: mannen laten zich makkelijker beïnvloeden dan vrouwen door veranderingen in omstandigheden en context. Vrouwen houden dus beter vast aan gemaakte afspraken en zijn verstandiger bij besluiten.

Toch zie je ook hier weer het belang van een mix. Mannen nemen (ook bij het ondernemen) te grote risico's, maar nemen tegelijk gemakkelijker besluiten en dat is weer een eigenschap die je zeker nodig hebt in de moderne tijd. Mannenteams maken zich niet zoveel zorgen over de kwaliteit van de besluiten. Met alle gevolgen van dien. Denk aan Hitler's vergissingen bij Stalingrad en aan die van de voormalige Amerikaanse-president Reagan in Irangate. De aanwezigheid van vrouwen had hen waarschijnlijk kunnen behoeden voor zulke vergissingen. Vrouwen zullen altijd de kwaliteit wegen van een besluit, kijken daarbij naar eerder geformuleerde uitgangspunten en zijn trouwer aan gemaakte afspraken. Maar dat kan ook weer leiden tot te grote voorzichtigheid, waardoor er helemaal geen keuzes worden gemaakt.

Kortom: de seksen hebben elkaar nodig om tot een topprestatie te komen. Voor een ondernemer of een manager is dat zeer waardevolle informatie. Niet alleen kan hij er mensen op selecteren, maar hij kan er, zoals in mijn 'Mannen en/of Vrouwen, diversiteit op de werkvloer', ook zijn aansturing op aanpassen. De prestaties worden niet alleen beter; het wordt er ook leuker van. Vandaar dat mijn boek vol staat met praktijkvoorbeelden. Zodat de nieuwe inzichten direct inpasbaar zijn.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie