Gastcolumn: Minister Asscher schrijft geschiedenis met de 'billijkheidsexceptie'

Gastcolumn: Minister Asscher schrijft geschiedenis met de 'billijkheidsexceptie'

Redactie Baaz
Bestaat de Minister Asscher fanclub al? Zo niet dan overweeg ik die op te richten. Zonder hem geen Wet werk en zekerheid. En zonder de Wwz geen woorden als transitievergoeding, ernstig verwijtbaar handelen of nalaten, billijke vergoeding, aanzegverplichting of billijkheidsexceptie. Maar wat betekenen deze begrippen eigenlijk?

Transitievergoeding

De vergoeding die een werknemer bij ontslag meekrijgt om de overgang naar ander betaald werk te vergemakkelijken. Maar is dat wel waar? Neen, de werknemer mag met die vergoeding doen en laten wat hij wil. Hij is dus niet verplicht om de vergoeding te gebruiken voor 'transitie'. Dus de transitievergoeding is gewoon een ontslagvergoeding? Ja! De werknemer mag van die vergoeding ook een caravan kopen of het besteden aan een vakantie voor het hele gezin in een all inclusive resort in Turkije.

Ernstig verwijtbaar handelen of nalaten

Een werknemer die een mes naar een collega gooit? Nee! Een kleuterleidster die een kind anderhalf uur in een auto in de snikhete zon laat zitten? Nee! Een leraar die een leerling de juiste antwoorden van een tentamen geeft? Ja, maar die leraar krijgt toch (gewoon) een transitievergoeding.

Billijke vergoeding

De extra vergoeding boven op de transitievergoeding, als er sprake is van ernstig verwijtbaar handelen van de werkgever. De rechter bepaalt de hoogte. We zien heel uitlopende onvergelijkbare bedragen. Is dat billijk?

Aanzegverplichting

De verplichting om de werknemer die in tijdelijke dienst is tijdig te laten weten of hij een verlenging van zijn contract krijgt of niet. Niet te verwarren met iemand de wacht aanzeggen.

Billijkheidsexceptie

De uitzondering om toch een transitievergoeding te betalen bij ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer. Dus wel ernstig maar toch geld mee.

De taal evolueert, de Wet werk een zekerheid moet (snel) worden geëvalueerd. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie