Ga je beginnen aan een nieuw project? Hier moet je aan denken

Ga je beginnen aan een nieuw project? Hier moet je aan denken

Redactie Baaz

Wanneer je een nieuw project opstart gaat hier veel tijd en moeite in zitten. Het is zonde als al die tijd en moeite teniet wordt gedaan. Toch komt dit vaak voor: veel opgestarte projecten eindigen namelijk met een afwijkend eindproduct, of stoppen zelfs halverwege. Eén van de redenen dat het zo vaak misgaat is een gebrek aan management. Als ondernemer moet je op een goede manier leiding kunnen geven aan een team of je moet de klus uitbesteden aan een geschikte projectmanager. Het moge duidelijk zijn dat er wat haken en ogen zitten aan goed projectmanagement, het is immers niet voor niets dat veel projecten stranden of falen. In deze blog gaan we jou meer vertellen over de rol projectmanager, de veelvoorkomende valkuilen binnen projecten en gaan we je een tool aanreiken die het managen van de processen een stuk makkelijker maakt.

Wat is een projectmanager?

Een projectmanager is iemand die je kunt inzetten om een project op te zetten en te begeleiden. Je kunt ervoor kiezen om een externe partij in te schakelen, maar als je dit spannend vindt, dit niet binnen het budget valt, of intern een geschikte kandidaat hebt rondlopen, kun je er ook voor kiezen om intern een projectmanager aan te wijzen. Deze manager doet de volgende dingen: hij heeft een adviserende rol, hij begeleid het projectteam en hij is de proces- en kwaliteitsbewaker. Wanneer je op zoek gaat naar de perfecte manager willen we aanraden om iemand te kiezen die sociaalvaardig is. Daarnaast bewaakt een projectmanager budgetten en deadlines. Communicatie is namelijk een belangrijk onderdeel van de functie. De projectmanager moet goed kunnen rapporteren met zijn of haar manager, maar moet ook goed kunnen communiceren met de project leden die hij of zij aanstuurt. Een communicatief vaardig persoon op deze functie maakt het behalen van gewenste resultaten makkelijker.

Valkuilen binnen projecten

Lang niet alle projecten hebben altijd de gewenste uitkomst. Er valt dan ook nog genoeg te winnen wat betreft de optimalisatie van projectmanagement. Er zijn wel een paar factoren die de kans op succes vergroten: de relatie tussen de opdrachtgever en zijn organisatie en de relaties binnen het projectteam. Wanneer je als ondernemer voor een (externe) projectleider kiest, is het belangrijk dat jullie beiden openstaan voor een goede samenwerking. Goede communicatie tussen de opdrachtgever en projectmanager is noodzakelijk om het gewenste eindproduct neer te zetten. Ook moet de projectmanager blijven communiceren over de sfeer op de werkvloer. Als opdrachtgever heb jij hier immers minder zicht op.

Maak gebruik van tools

Wanneer je een groot project gaat starten, kan het fijn zijn om gebruik te maken van tools die het projectmanagement helpen optimaliseren. Er zijn apps die jou de mogelijkheid geven om zicht te krijgen op de workflows, de status van documenten, taken, de status daarvan en de communicatie onderling. Wanneer jij jouw project uit handen geeft, is het fijn dat je de processen op de voet kunt volgen. Zit je in de bouw? Dan is deze software bouw, die is ontwikkeld om projecten in de bouw te beheren, interessant. Dit is een handige manier om meer zicht te hebben op de werkzaamheden, processen en ontwikkelingen. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Kijk dan eens op https://www.prostream.app/ voor meer informatie over software in de bouw.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie