Frankrijk dreigt met digitaks voor grote techbedrijven

Ruben den Boer
De discussie over een Europese belasting voor grote techbedrijven zoals Google en Facebook is al even bezig. Vandaag voert Frankrijk de druk op door te dreigen zelf een zogenaamde ‘digitaks’ in te voeren indien Europa in maart 2019 nog niet tot een akkoord is gekomen.

Dat laat de Franse minister voor Economische zaken, Bruno Le Maire, weten. Hij geeft de Europese Unie tot en met maart 2019 de tijd om tot een akkoord te komen. Mocht Europa niet met een gezamenlijk initiatief kunnen komen, dan gaat de belasting in Frankrijk met terugwerkende kracht op 1 januari 2019 in.

Europese belasting voor grote techbedrijven

Met deze maatregel slingert Frankrijk de discussie over een Europese digitaks opnieuw aan. Europa denkt al lang na over een speciale belasting voor techgiganten zoals Google, Facebook en Apple. Op het moment betalen dit soort bedrijven dankzij allerlei mazen in de wet erg weinig belasting, maar met de komst van de nieuwe belasting zouden zij belast worden over de omzet die ze in een land genereren.

Digitaks Verenigd Koninkrijk

Frankrijk is niet het eerste land dat met een voorstel voor een belasting voor grote techbedrijven komt. Ook het Verenigd Koninkrijk heeft laten weten belasting te gaan heffen over de omzet van techgiganten, zoals Google en Facebook. Dit gaat echter pas vanaf april 2020 in werking.

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben