Forse daling aantal faillissementen verwacht

Forse daling aantal faillissementen verwacht

Redactie Baaz

Mede door de positieve economische ontwikkelingen verwacht kredietverzekeraar Atradius dat het aantal faillissementen dit jaar fors afneemt met maar liefst achttien procent.

Door het aantrekken van de economische groei gaat het ook bedrijven beter af en weten zij hun financiële positie te versterken. In de eerste helft van dit jaar was al een afname van het aantal faillissementen te zien, in totaal elf procent minder dan in de tweede helft van 2014. Volgens kredietverzekeraar Atradius kunnen we over heel 2015 rekening houden met een daling in het aantal faillissementsaanvragen van achttien procent. Atradius voorspelt verder dat deze daling ook volgend jaar doorzet, hoewel minder sterk dan dit jaar. Het totaal aantal faillissementen voor dit jaar heeft de kredietverzekeraar gezet op 6.249, waarmee er nog altijd 37 procent meer bedrijven failliet gaan dan in 2007, voor de crisis begon.

Wanbetalingen

Volgens Atradius neemt het aantal wanbetalingen in enkele sectoren wel toe. Vooral de textielsector heeft te maken met een stijging van het aantal wanbetalers. In juli lag dit aantal zelf vijftig procent hoger dan in de maanden daarvoor. In andere sectoren als de bouw ziet Atradius wel verbetering, het aantal wanbetalingen stabiliseert na een stijging eerder dit jaar, ondanks dat er van een volledig herstel nog geen sprake is. Ook in de transportsector gaat het stukken beter en is het aantal faillissementen afgenomen met maar liefst veertig procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2015. Ook het aantal wanbetalingen neemt af. Deze ontwikkelingen hebben volgens Atradius directe relatie tot de toename van de Nederlandse export en de daling van de brandstofprijzen.

Internationaal

Ten opzichte van het buitenland gaat het hier relatief goed, maar zeker exporteurs moeten rekening houden met meer faillissementen in Europese landen, ondanks het economisch herstel. In Frankrijk wordt verwacht dat het aantal faillissementen toeneemt met vier procent en in Zwitserland wordt zelfs een stijging van twaalf procent verwacht. Belangrijke exportlanden Duitsland en België doen het wel beter, hier wordt een kleine daling van het aantal faillissementen voorspeld.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie