Formdesk: klik-klak-klaar webformulieren

Redactie Baaz
Wil je een papieren vragenlijst versturen naar je klanten of relaties? Doe niet zo ouderwets! Met een elektronisch formulier op het web bespaar je jezelf n je respondenten veel tijd. Formdesk.nl is een uitstekende webformulierengenerator. Toch kan de dienst nog beter.

Baaz maakt al ruim vier jaar gebruik van de diensten van Formdesk.nl. Op deze website, van de Haagse dienstverlener Innovero Software Solutions, kun je een gebruikersaccount aanmaken en - zonder software - in je webbrowser een enqute in elkaar klikken. Formdesk kun je gebruiken voor het ontwerpen van aanvraagformulieren, registratieformulieren, bestelformulieren, enquteformulieren, et cetera.

Er is geen technische kennis vereist; je maakt een nieuwe vragenlijst aan via simpele Nederlandstalige keuzes. Je kiest telkens het juiste type vraag (open of gesloten, meerkeuze-antwoord, et cetera), typt de vraag in en Formdesk plaatst het als element in je vragenlijst.
Deze elementen kun je verplaatsen, kopiren, et cetera. Je kunt zelfs lijnen en afbeeldingen plaatsen om het formulier een beetje vorm te geven (verwacht er niet te veel van). De gevorderde gebruiker meldt het style sheet-bestand van zijn website aan, zodat het hele formulier in de juiste huisstijl wordt afgebeeld.

Ons oordeel
Nu komt de hamvraag: wat vinden wij - ervaren gebruikers - van Formdesk? Ons oordeel is dat Formdesk uniek is in het gemak waarmee je een webformulier opzet. In het hele ontwerpproces kom je bijna geen technisch jargon tegen. Iedereen kan een webformulier opzetten.
Wel is het jammer - en een duidelijk verbeterpunt - dat Formdesk zo traag werkt. Iedere nieuwe of verwijderde vraag betekent dat het hele formulier opnieuw in de browser wordt ingeladen. Via de 'geavanceerde modus' kun je instellen dat het herladen achterwege blijft, maar dan is het ontwerp niet meer 'WYSIWYG'. Ook heeft de redactie gemerkt dat de meer ingewikkelde vragen (matrixvragen bijvoorbeeld) Formdesk bijzonder traag maakt. Teveel vragen stellen maakt ook traag. In een enqute met honderd vragen liep de wachttijd na iedere mutatie op tot meer dan een halve minuut.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie