Flinke stijging exportwaarde Nederlandse dance-industrie
Flinke stijging exportwaarde Nederlandse dance-industrie

Flinke stijging exportwaarde Nederlandse dance-industrie

Redactie Baaz
Als je aan Nederlandse export denkt, denk je bijvoorbeeld al snel aan bloemen, planten en groenten. Maar waarschijnlijk dacht je niet aan dance, of wel? De dance-industrie is namelijk ook belangrijk voor de Nederlandse economie.

Sinds 2008 stijgt de exportwaarde van dance gemiddeld met vijftig procent per jaar. Dj’s, vj’s, agencies en producers zetten jaarlijks ongeveer 260 miljoen euro om.  Via optredens, opnames en rechten voegde de totale export van de dance-industrie in 2013 bijna 120 miljoen euro toe aan de economie. Als het groeitempo van de laatste jaren gehandhaafd blijft, komt de exportwaarde voor Nederland dit jaar uit op bijna 200 miljoen euro. Dit is vergelijkbaar met de Nederlandse verdiensten aan kleding. Ook is de dance-industrie goed voor 1 op de 14 banen in de creatieve industrie. Dit blijkt uit onderzoek van het ING Economisch Bureau. Dus voortaan hoort ook dance thuis in het rijtje van Nederlandse exportproducten.

Optredens

De grootste omzet is afkomstig uit optredens, dit is maar liefst 94 procent van het totaal. Wereldwijd wordt naar schatting zes miljard euro verdiend in de dance-industrie. Het grootste deel van deze inkomsten komt uit festivals en clubs (67 procent). Streaming via internet, muziekverkopen, en dj soft- en hardware zorgen voor de overige inkomsten.

De dj’s profiteren zelf ook van de populariteit van dance, want de top 10 best betaalde dj’s halen inmiddels zo’n 208 miljoen euro per jaar binnen. Deze inkomsten zijn de afgelopen twee jaar meer dan verdubbeld, namelijk ongeveer 114 procent.

Succesverhalen

Wil je meer weten over dance als exportproduct? In de aankomende Baaz-editie vroegen wij drie dance-ondernemers naar hun succesverhaal. Ben je nog geen abonnee? Schrijf je dan hier in.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie