FIRE voor ondernemers

Redactie Baaz
FIRE is een Engelse term die staat voor Financial Independence, Retire Early. Er is een steeds grotere groep van twintigers en dertigers die van plan zijn om lang voor de pensioenleeftijd te stoppen met werken of in ieder geval niet meer te moeten werken. Ook eerder stoppen met werken? Doe inspiratie op door deze bespaartips.

Uitgavenpatroon belangrijker dan inkomen

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen hoe FIRE (Financial Independence, Retire Early) werkt. Volgens de beweging is je eigen uitgavenpatroon belangrijker dan je inkomen. Door je uitgaven onder controle te houden, hou je meer over van je inkomen. Het geld dat je nu niet nodig hebt zet je weg op een beleggingsrekening waardoor je het benodigde pensioenbedrag sneller kunt bereiken. FIRE richt zich op dingen die je zelf in de hand hebt. Het bedrag dat je uitgeeft. Het bedrag dat je kunt besparen. Jij werkt hard voor je centen. Bedenk dit dan ook iedere keer dat je een uitgave doet. Je kunt je geld maar één keer uitgeven. Behandel je geld met respect.

Kijk naar de grote uitgaven

Je kunt budgetteren totdat je een ons weegt, maar veel mensen vinden dit maar vervelend en lastig. Hierdoor is het minder makkelijk om de stip op de horizon in de gaten te houden. Het is makkelijker om eerst een grote kostenpost te pakken waar je op wilt besparen, zoals huur/hypotheek of transport. Vraag jezelf vervolgens af of je voor dit bedrag terugkrijgt wat je wilt. Kun je bijvoorbeeld een goedkopere auto kopen of dichter bij je werk gaan wonen? Of kun je verhuizen om flink wat geld te besparen op die maandelijkse kosten? Kijkend naar de grote uitgaven kan een krachtige strategie zijn. Minimaliseer de uitgaven die je niet veel geluk brengen, zoals de kosten van je verzekeringen. Door een zorgvergelijker in te vullen kun je al binnen enkele minuten besparen op de zorgkosten.

Ga verleidingen uit de weg

Minder uitgeven is de sleutel tot eerder stoppen met werken. Al het geld dat je hiermee bespaart, kun je beleggen en investeren, zodat jouw geld harder groeit dan de inflatie en rendement op rendement zorgt voor een steeds groter vermogen. Je betaalt jezelf als ondernemer waarschijnlijk een X bedrag uit aan salaris. Hiervan moeten de vaste lasten betaald worden, waar je op kunt besparen met bovenstaande tips. En dan is er nog wat geld over voor leuke uitgaven zoals uitgaan, kleding, uit eten enzovoort. Is het jouw valkuil om veel online te bestellen? Vermijdt de verleiding door jouw favoriete websites gewoon niet meer te bezoeken. Als je zin hebt om eten te bestellen kan je in plaats daarvan beter zelf kopen en het bespaarde bedrag direct over te boeken naar de spaar- of beleggingsrekening.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie