Fintech verandert financiering voorgoed

Geert van der Klugt
Snelle en flexibele financiering wordt belangrijker naarmate het Nederlandse bedrijfsleven digitaliseert. Kredietchecks met een wekenlange wachttijd zijn de wereld nog niet uit, terwijl hedendaagse technologie versnelling toestaat. Zoekt een onderneming een manier om cashflowdips te verzachten en groei te vergroten, dan hoeft de bank niet langer een eerste keuze te zijn.

Legio aan moderne alternatieven leveren namelijk verrassend betrouwbare, veilige en snelle kredietverstrekking. De opkomst van fintech, kort voor financial technology, brengt ontwikkeling teweeg. Als resultaat versnellen en versoepelen financieringsprocessen met de maand. Dat is goed nieuws voor jou.

Factoring

Factoring, ofwel factuurfinanciering, is opkomend. Startende ondernemers krijgen vaak te maken met leveranciers die niet op krediet leveren en klanten die op termijn betalen. Beide zaken maken het lastig om een bedrijf gezond te houden: of een klant wél of niet op tijd betaalt kan geen voorwaarde zijn voor de betaling van personeel. Bovendien doe je er logischerwijs goed aan een gezonde liquiditeit te behouden, ook in de startfase van je bedrijf.  Factoring stelt je in staat om debiteuren uit te besteden aan een factoringmaatschappij. Zij handelen de debiteur af, jij betaalt een vergoeding en ontvangt van de maatschappij het factuurbedrag direct op de rekening.

Het bestaan van deze financieringsvorm is grotendeels te danken aan de groei van fintech. De snelheid van een factoringmaatschappij is ondenkbaar zonder digitale, transparante en veilige facturatie. Factoring is meldingswaardig, maar de invloed van fintech op traditionele financiering reikt verder dan innovatie – fintech herdefinieert financiering.

Moeiteloos

Onderzoek van Maryland University wijst uit dan meer dan 80% van de beslissers in de financiële branche binnen vijf jaar bij een fintechbedrijf verwacht te werken. Mede daardoor valt er niet langer van een fragiele trend, maar een rotsvaste markt te spreken. Papierwerk past niet in een geautomatiseerd toekomstbeeld en ruim 430 fintech-bedrijven in Nederland bevestigen dit besef.

Als ondernemer pluk je daar de vruchten van. Snelheden zijn zo hoog dat meerdere aanvragen vrijwel moeiteloos uitgezet kunnen worden, waardoor de kans op een akkoord exponentieel vergroot. Zakelijke leningen zijn niet langer vergrendeld met torenhoge omzetvereisten en maandenlange onzekerheden: bedrijfsgroei ligt in eigen hand.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert