Financiële schade door aansprakelijkheid: zo bescherm je jouw bedrijf

Redactie Baaz
Ieder bedrijf loopt het risico om te maken te krijgen met financiële schade als gevolg van een aansprakelijkheidsstelling. Dat wil je liever niet, maar is helaas niet altijd te voorkomen. De gevolgen van deze aansprakelijkheidsstelling zijn wel te voorkomen. Je hebt als ondernemer namelijk de mogelijkheid je bedrijf tegen financiële schade door aansprakelijkheid te beschermen. Ontdek hier wat deze polis betekent en wanneer je deze verzekering het beste kan afsluiten.

Voorkom grote financiële gevolgen met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Het is voor bedrijven aan te raden om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Deze verzekering biedt je bedrijf de nodige bescherming tegen financiële schade. Dat geldt zowel voor als je ZZP bent als dat je een bedrijf hebt in bijvoorbeeld het MKB. Stel dat je loodgieter bent en je veroorzaakt waterschade bij een klant. Die heeft dan schade en stelt jouw bedrijf daarvoor aansprakelijk. Als je geen bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering hebt, draai je zelf voor de schade op. Of als je medewerker tijdens het sjouwen met materiaal niet goed uitkijkt en een ruit kapot maakt. Ook dan is er schade die gedekt is als je voor je bedrijf een aansprakelijkheidsverzekering hebt afgesloten.

Wanneer is het nodig om deze verzekering af te sluiten?

Het is voor elk bedrijf denkbaar dat de ondernemer of een werknemer schade toebrengt tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Denk ook maar aan de gevolgschade als er een product is geleverd dat ondeugdelijk blijkt te zijn. Of als je tijdens het werk bij een klant een glas water over diens laptop omstoot. Er zijn enorm veel situaties denkbaar waarin het mogelijk is dat er financiële schade ontstaat. Het is uiteraard wel zo dat er in de ene branche meer risico´s aanwezig zijn dan in een andere branche. Een werknemer in de bouw loopt bijvoorbeeld meer risico op het veroorzaken van schade dan een grafisch ontwerper achter het eigen  bureau. Om toch elk risico uit te sluiten, is het wel aan te raden om bedrijfsrisico´s met aansprakelijkheidsstelling te verzekeren. Daarnaast geldt dat opdrachtgevers of brancheorganisaties vaak deze verzekering als voorwaarde stellen.

Dekking van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

De dekking zorgt voor financiële bescherming tegen de gevolgen van schadeclaims. Het door een werknemer niet opzettelijk toebrengen van letsel of schade aan personen of spullen valt onder de dekking. Dat geldt ook voor een bedrijfsongeval waarvoor de werknemer jouw bedrijf aansprakelijk stelt. Of voor schade die per ongeluk is toegebracht aan goederen die gehuurd zijn. Bijvoorbeeld een machine of steiger die je hebt gehuurd. De dekking varieert overigens, want er zijn voor verschillende branches diverse dekkingen beschikbaar. Bovendien is het zo dat er nog aanvullingen zijn te verzekeren. Bijvoorbeeld om stagiaires of uitzendkrachten ook onder de dekking van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te laten vallen. Het is mogelijk dat er schades ontstaan die veroorzaakt zijn voor de ingangsdatum van de polis. Als voorrisico is meeverzekerd, zijn ook dan de financiële gevolgen van  aansprakelijkheid gedekt. De schade moet dan nog niet bekend zijn geweest, want anders is er geen sprake van toepassing van de dekking.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie