Fantaseren over je ultieme woonkeuken: vijf keer inspiratie

Fantaseren over je ultieme woonkeuken: vijf keer inspiratie

Redactie Baaz

Het is dé hit in woonmagazines, verbouwprogramma's en op de blogs: de woon- dan wel leefkeuken waar het leeuwendeel van het gezinsleven plaatsvindt. Je merkt dat je er meer tijd besteedt aan het eten omdat dit zo'n levendige ruimte is geworden en ook dat rondom het keukenblok een soort trekpleister ontstaat, een ontmoetingspunt. Kokkerellen, eten, koffiedrinken, borrelen maar ook werken, spelen en hobby'en: het gebeurt hier allemaal!

Met z'n allen aan de eettafel, de hele dag door

Zo'n drukbezochte plek vraagt allereerst om een duurzame en stevige basis: de eettafel is het epicentrum van je woonkeuken en het liefst kunnen hieraan zo veel mogelijk mensen plaatsnemen. Inspiratie nodig? Zoek maar op: Tomasso Tables | Kwaliteitsmeubelen voor je eetkamer. En kijk even naar de 'Antonini Eettafel Rechthoek Mangohout', een staaltje vormgeving die hieraan voldoet en die helemaal in de trend 'landelijk-industrieel' past. Bijna twee vierkante meter aan woongenot om eindeloos met elkaar aan te vertoeven.

Bijpassende eetkamerstoelen

Gezien het intensieve gebruik moeten ook zitplaatsen de nodige kwaliteit hebben. En smaakvol passen bij je tafel en de rest van je woonkeuken. Welke eetkamerstoelen kies jij, ga je voor de flamboyante Acquabella-modellen in uitbundig rood, of juist wat zakelijkere stoelen zoals die van de Accoli-lijn, in grijs fluweel? Comfortabel moeten ze sowieso zijn, omdat menigeen ook een tv in zijn nieuwe woonkeuken ophangt. Dat is in andere culturen al decennialang zo, en nu ook in Nederland geen uitzondering meer.

Afsluitbare glazen overkapping

De woonkeuken is niet zelden een uitbouw richting tuin of woonkamer. In het eerste geval laat je je inspireren door programma's als Kopen Zonder Kijken, waar aannemer Bob Sikkes aan de lopende band woonkeukens voorziet van een glazen overkapping. Liefst een afsluitbare: op zomerse dagen creëer je makkelijk ventilatie en in de winter houdt deze ruimte zonlicht vast. Dat bespaart op je energiekosten, voor zover een woonkeuken dat niet al deed: doordat gezinsleden hier meer tijd doorbrengen, hoeven andere ruimtes niet verwarmd te worden. Een ander voordeel is dat je hier allerlei soorten moestuinplantjes kunt opkweken. Laten we ook niet vergeten dat je happy wordt van al het licht dat je naar binnen haalt!

Meer 'buiten naar binnen'

De directe toegang tot de tuin middels openslaande deuren geeft dat heerlijke buitengevoel: zo rond maart gaan de moestuinplantjes de volle grond in, pluk je tijdens het koken verse kruiden uit de tuin en loopt iedereen de hele dag in en uit. Je haalt als het ware meer buiten naar binnen.

Franse buffetkast en keukenblok op de ruimte gericht

De woonkeuken is dus een regelrechte hit, en daarbinnen zijn nog meer trends ontstaan. Vaste prik is de Franse buffetkast die wordt gevuld met servies en voorraad, maar een ander stalt er zijn verzameling kookboeken uit. Een andere woonkeukentrend is het hakblok op pootjes, dat als een soort bijzettafel fungeert. Omdat je tijdens het koken gezellig door wilt blijven babbelen met je kinderen, partner of de tafelgasten, richt je het keukenblok naar de ruimte toe. Dat is voor vele hobbykoks dé reden om zo'n woonkeuken te realiseren. Het kokkerellen zorgt op zich al voor gespreksstof. Al met al wordt dit de leukste ruimte van je huis. Kriebelt het al?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie