Facturen steeds sneller voldaan
Bedrijfsleven sneller met betalen

Facturen steeds sneller voldaan

Redactie Baaz
Goed nieuws voor ondernemers: de facturen in bedrijfsleven worden steeds sneller voldaan. Er kan zelfs een record genoteerd worden.

Wie betaalt facturen het snelst?

Facturen in het Nederlandse bedrijfsleven zijn nog nooit zo snel voldaan als in het afgelopen jaar. De gemiddelde factuur werd na 42,3 dagen betaald. Het gaat om een daling van 4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.
 
In het laatste kwartaal van 2015 werd er zelfs een record van 40,9 dagen genoteerd: dat is een daling van bijna 7 procent ten opzichte van het vierde kwartaal van 2014. 

Twee gezichten

Opvallend is het betaalgedrag van de (semi) overheid, die twee gezichten laat zien. Hierbij is er vooral een groot verschil tussen de dienstverlenende overheid en de nutsbedrijven.  Dit toont aan dat er nog steeds ruimte is om het betaalgedrag te verbeteren, blijkt uit de barometer betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. 

Overheid het traagst

In alle sectoren van het bedrijfsleven is het betaalgedrag beter geworden. Op sectorniveau valt in de barometer af te lezen dat facturen in de zakelijke dienstverlening met 36,8 dagen (laatste kwartaal 2015) het snelst betaald worden. Daarna komen de IT en Telecom en land- en tuinbouw. Facturen van de (semi)overheid laten met 44,7 dagen het langst op zich wachten.  

Zeeland facturen-land

Op provinciaal niveau zien we dat de beste betalers zich net als vorig kwartaal in de provincie Zeeland bevinden. In deze provincie kennen facturen een gemiddelde betaaltijd van 37 dagen. De traagste betalers bevinden zich momenteel in Drenthe (43,1 dagen), de provincie neemt daarmee het stokje over van Zuid-Holland waar ondernemers na gemiddeld 41,1 dagen hun facturen hebben voldaan.
 
Facturen sneller betaald krijgen? Dat heb je zelf in handen, aldus gastexpert Remco Frühauf, ceo van Informer Software.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie