F-Secure signaleert explosieve toename van malware

Redactie Baaz
Uit het F-Secure databeveiligingsverslag voor de eerste helft van 2008 blijkt een grote toename van de hoeveelheid malware. Het aantal aanvallen wordt op 900.000 geschat.

Deze recente explosie bestaat niet per definitie uit nieuwe gevaren: het betreft hoofdzakelijk gebundelde, versleutelde en verfijnde varianten van bestaande trojans, backdoors, exploits en andere vormen van bedreigingen. Dit gebeurt momenteel met industrile efficiency. De toenemende professionaliteit binnen criminele kringen wordt onderstreept door de toepassing van self defense-technologien in de malware. Ik heb het verontrustende gevoel dat de situatie alleen maar zal verslechteren, zegt Mikko Hyppnen, Chief Research Officer bij F-Secure. Maar we geven natuurlijk niet op.

Referenties
In de eerste helft van 2008 groeide het aantal gerichte malware-aanvallen op individuen, bedrijven en organisaties. Bij een gerichte malware-aanval maakt de aanvaller een profiel van het slachtoffer, en stuurt deze een mail met de naam, titel en soms zelfs met referenties naar zijn of haar functie binnen een organisatie. De inhoud van de mail sluit bovendien volledig aan op de verwachtingen van de ontvanger.

Tibet
Gerichte malware-aanvallen worden ook ingezet voor politieke of militaire doeleinden. Tijdens de recente botsingen tussen Tibetanen en Chinese militairen gingen de confrontaties op straat gepaard met politieke spionage op het internet. Mensenrechtenorganisaties, pro-Tibetgroepen en mensen die de vrijheid van Tibet steunen, werden aangevallen via een zeer gerichte en technisch geavanceerde emailcampagne. Zo werd geprobeerd hun computers te infecteren en informatie over hun activiteiten te verkrijgen.

Jailbreaking
Verder werden in de eerste helft van 2008 nieuwe manieren voor het infecteren van pcs en het jailbreaking van mobiele telefoons ontdekt. Jailbreaking is het aanpassen van de firmware van apparatuur om ook applicaties van derden te kunnen installeren.


Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie