Export groeit met bijna 5 procent in januari
Export groeit met bijna 5 procent in januari

Export groeit met bijna 5 procent in januari

Redactie Baaz

Het volume (werkdaggecorrigeerd) van de goederenexport was in januari 4,8 procent groter dan in januari 2022, meldt het CBS. Er zijn vooral meer aardolieproducten en machines en apparaten uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in januari 5,1 procent groter dan in januari 2022.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in maart gunstiger dan in januari.

 

Omstandigheden voor export in maart gunstiger

Het CBS publiceert elke maand ook over de omstandigheden voor de export in de exportradar. De condities worden in sterke mate bepaald door de ontwikkelingen op de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse export en door de ontwikkeling van de Nederlandse concurrentiepositie. De indicatoren in de radar hangen goed samen met de export, maar een verbetering van de omstandigheden betekent niet per se een hogere groei van de export.

Volgens de CBS Exportradar waren de omstandigheden voor de export in maart gunstiger dan in januari. Vooral het producentenvertrouwen in de eurozone en het oordeel van de Europese ondernemers over hun buitenlandse orderpositie waren in maart beter dan in de radar van januari.

De export van goederen maakt ongeveer drie kwart uit van de totale export. Over de export van diensten rapporteert het CBS niet maandelijks. Informatie over de totale export publiceert het CBS op kwartaal- en jaarbasis. De cijfers in dit bericht zijn voorlopig en kunnen worden bijgesteld.

 

LEES OOK: Export groeit met bijna 4 procent in januari

LEES OOK: Meer Nederlandse makelij naar Verenigd Koninkrijk in eerste kwartaal 2021

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie